Consensos en temps de Covid

  • La bona entesa del Govern central, la patronal i els sindicats es posarà a prova durant aquest 2021, davant els reptes de derogar part de la reforma laboral, reestructurar les pensions i tancar capítols com la llei Rider o el salari mínim

(I-D) El presidente de CEOE, Antonio Garamendi; el líder de UGT, Pepe Álvarez; la ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; el presidente de Cepyme, Gerardo Cuevas; y el líder de CCOO, Unai Sordo, conversan durante el acto de firma del VI Acuerdo de Solución Autónoma de Conflictos Laborales (ASAC) entre CEOE y Cepyme, y CCOO y UGT, en la Fundación SIMA, en Madrid (España), a 26 de noviembre de 2020. / Marta Fernández Jara (Europa Press)

La crisi econòmica més gran de la història recent ha deixat un dels anys més prolífics per al diàleg social a Espanya. Parafrasejant la novel·la de Gabriel García Márquez, els temps de la Covid han sigut, fins ara, temps de consensos entre patronals i sindicats. El 2020 s’ha caracteritzat per un elevat recolzament d’aquests agents socials a les decisions econòmiques de l’Executiu. Un any en què el diàleg social, amb la ministra Yolanda Díaz com a ‘alcavota’, ha aconseguit tirar endavant quatre renovacions dels ertos, una nova llei de teletreball, una pujada del salari mínim i un parell de fotos d’unitat als jardins de la Moncloa.