integració

Els accionistes de CaixaBank aproven avui la fusió amb Bankia

La junta ha de ratificar el projecte que ja ha sigut avalat pels socis de l’entitat amb seu a València

jcortadellas34859225 barcelona 29 07 2016 econom a presentaci n resultados sem160729092234

La junta d’accionistes de CaixaBank es reuneix aquest dijous a València per ratificar la fusió amb Bankia, operació que permetrà crear el primer banc d’Espanya, amb més de 20 milions de clients, més de 50.000 empleats i 6.700 sucursals. La junta es portarà a terme al Palau de Congressos de València, el mateix recinte on dimarts passat els accionistes de Bankia van donar el vistiplau al projecte de consolidació.

La fusió entre les dues entitats –a la pràctica una absorció per part de CaixaBank, perquè és més gran– suposarà l’operació més important en el sector bancari espanyol dels últims anys, i més després de la recent ruptura de converses entre el BBVA i el Sabadell.

La nova entitat, que mantindrà la marca CaixaBank, serà el banc de referència al país, amb una quota en crèdits i dipòsits del 25% i 24%, respectivament, i més de 664.000 milions d’actius. L’equació de canvi de l’operació es va acordar a 0,6845 accions ordinàries noves de CaixaBank per cada acció de Bankia, amb una prima del 20%. D’aquesta manera, CaixaBank tindrà el 74,2% del capital de la nova entitat i Bankia, el 25,8%.

Després del vistiplau dels accionistes, les entitats esperaran rebre l’autorització dels reguladors per culminar la fusió, que es podria portar a terme en el primer trimestre del 2021. El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, assumirà la presidència executiva de l’entitat resultant, mentre que el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, continuarà ocupant aquest mateix lloc en el nou grup.

El president de CaixaBank, Jordi Gual, i Gonzalo Gortázar seran els encarregats d’exposar avui davant la junta les raons per justificar aquesta integració històrica, que suposa unir en una mateixa entitat les entitats hereves de les dues grans caixes d’Espanya: La Caixa i Caja Madrid.

Una de les incògnites que queden per conèixer d’aquesta operació és quin impacte tindrà a la plantilla: els sindicats ja han demanat que els ajustos laborals que es plantegin siguin en bones condicions i voluntaris, i que s’equiparin les condicions laborals dels empleats procedents de Bankia.

El nou banc sorgit de la fusió tindrà un capital repartit entre Criteria (controlada per la Fundació Bancària La Caixa, el principal accionista de CaixaBank), amb el 30% de les accions, el FROB, en representació de l’Estat –que és el principal accionista de Bankia– un 16%, i els inversors institucionals suposaran un 37%, per un 17% de minoritaris.