Fons europeus

Sánchez anuncia 1.500 milions fins al 2023 per impulsar l'hidrogen verd

El president del Govern central defensa que Espanya pot ser una «potència mundial» en energies netes

hidrogeno-verde / periodico

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous que Espanya destinarà més de 1.500 milions dels fons europeus en els pròxims tres anys per impulsar el desenvolupament de l’hidrogen verd, una tecnologia poc competitiva pel seu elevat preu, però que pretén ser l’acompanyant ideal de les renovables per complir l’objectiu de descarbonitzar l’economia l’any 2050.

L’hidrogen verd, produït a partir d’aigua, l’únic residu que produeix és oxigen, per la qual cosa es tracta d’un vector tecnològic plenament net que pot ser utilitzat en aquells usos que no poden ser electrificats, com la gran indústria i el transport pesant, i també des del punt de vista de l’emmagatzematge serveix per arribar a aquest objectiu d’un sistema elèctric plenament renovable.

Segons el full de ruta aprovat pel Consell de Ministres el mes de setembre, Espanya preveu instal·lar abans de 2030 4 gigawatts d’electrolitzadors –el 10% de l’objectiu de la Unió Europea per a aquesta data– i tenir un 25% del consum industrial d’origen renovable. A més de 150 autobusos, 5.000 vehicles lleugers i pesants, i 2 línies de trens comercials propulsades amb hidrogen renovable i un mínim de 100 hidrogeneres.

Per a això, és necessària una inversió de 8.900 milions d’euros per part del sector privat que comptarà amb l’ajuda del sector públic –en paraules de Sánchez– amb 1.500 milions dels fons europeus fins al 2023. En el projecte de pressupostos 2021, l’Executiu va pintar 100 milions d’euros destinats a finançar fins a 100 empreses, així com les «inversions en ciència en innovació del pla Moves II que deixaran tots els diners necessaris a la indústria», segons Sánchez que ha assegurat que Espanya «pot ser una potència mundial» en energies netes. 

La jornada ha comptat amb la presència del vicepresident executiu de la Comissió Europea, Frans Timmermans, i la comissària europea d’energia, Kadry Simson. «L’hidrogen renovable serà un facilitador per a la transició energètica, els fons europeus poden donar un impuls important en aquest àmbit i Espanya té una oportunitat única i un posicionament envejable per aprofitar aquest moment», ha assegurat Timmermans. Per la seva banda, Simson ha anunciat la creació d’un marc regulatori a nivell europeu per a aquesta tecnologia en la segona mites de l’any 2021 i ha destacat la importància de tenir un ‘pipeline’ de projectes per crear múscul i poder «escalar» aquesta tecnologia.

Espanya té en projecte la creació de la planta de producció d’hidrogen més gran d’Europa de la mà d’Iberdrola i Fertiberia en Puerto Llano, on es troba el Centre Nacional de l’Hidrogen; també una estació de subministrament d’hidrogen que arribarà al port de València l’any 2021 i el convertirà en el primer d’Europa amb vehicles portuaris d’hidrogen –segons ha explicat Sánchez–; una planta de vehicles de zero emissions a partir d’hidrogen verd a Petronor i una línia ferroviària Pau-Canfranc.