ESTRATÈGIES COMERCIALS

15 països d'Àsia Pacífic liderats per la Xina firmen el tractat comercial més gran del món

El RCEP, que no inclou els EUA, aposta per un entorn d'inversions i comerç «obert, inclusiu i regulat»

Alguns experts apunten que l'acord suposarà un canvi en l'economia i l'estratègia de la regió

55877641 60 / HANDOUT (AFP)

15 països de la regió d’Àsia-Pacífic han firmat aquest diumenge a Hanoi (Vietnam) el tractat comercial d’Associació Regional Comprensiva i Econòmica (RCEP), considerat l’acord més gran d’aquest tipus del món. Un tractat a què s’ha arribat després de vuit anys de negociacions, liderat per la Xina i sense els Estats Units.

Les nacions signants, que sumen més de 2.200 milions de persones, representen prop d’un terç de l’economia mundial, amb un PIB combinat d’uns 26,2 bilions de dòlars (22,14 bilions d’euros) a la regió amb més creixement del món. Han necessitat 31 rondes de converses, 18 reunions a nivell ministerial i posposar fins a sis vegades la data límit per al final de les negociacions per tancar l’acord.

La llista de signants la formen Xina, Japó, Austràlia, Corea del Sud, Nova Zelanda, Vietnam, Tailàndia, Filipines, Laos, Cambodja, Birmània, Malàisia, Singapur, Indonèsia i Brunei. Una vegada entri en vigor, el RCEP reduirà els aranzels, fixarà regles comercials comunes i facilitarà les cadenes de subministrament.

L’Índia va decidir desmarcar-se de l’acord l’any passat davant el temor de veure’s inundada de productes més barats, principalment de la Xina. Els països signants han deixat la porta oberta a l’Índia en el cas que desitgi unir-se a l’acord en el futur.

Canvi estratègic  

L’acord comercial, presentat en el marc de la cimera de l’Associació de Nacions del Sud-Est Asiàtic (ARREGLEN), contempla aspectes que van des del comerç  i els serveis fins a les telecomunicacions, el comerç electrònic i les inversions.

El megacord rebaixarà els aranzels i quotes per al 65% dels productes i aborda assumptes com l’economia digital, les inversions i la propietat intel·lectual, tot i que no tracta els drets laborals o el medi ambient.

El director d’Investigació de l’Institut de Polítiques Estratègiques d’Austràlia, Jeffrey Wilson, va assegurar ahir a Twitter que el tractat canviarà l’economia i l’estratègia de la regió i serà vital perquè es recuperi econòmicament de la pandèmia. Així mateix, Wilson ha indicat que «els quinze membres prioritzaran la integració entre ells mateixos» i que això «pot canviar els càlculs de molts governs» referent a les disputes comercials entre els Estats Units i la Xina.

En un comunicat conjunt, els 15 països han destacat que el tractat ajudarà la recuperació de les seves economies davant l’impacte de la pandèmia, que ha afectat greument molts sectors a causa de les restriccions i l’impacte sanitari. I han remarcat la seva aposta per un entorn d’inversions i comerç «obert, inclusiu i regulat».

Xina, gran beneficiat

Alguns experts creuen que la RCEP beneficia estratègicament la posició de Pequín a la regió respecte als Estats Units, que van iniciar amb la presidència de Donald Trump el 2017 una política proteccionista al comerç internacional. Una de les primeres decisions de Trump va ser treure el seu país de l’Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica (TPP) que negociava amb més d’una desena de països d’Amèrica i Àsia-Pacífic, sense incloure la Xina.

Per part seva, el primer ministre xinès, Li Kegiang, ha assenyalat que la firma del RCEP és una victòria del «multilateralisme» i el «lliure comerç».