mesures anticrisi

Ajuts Covid a Catalunya davant la crisi pel coronavirus: ¿quins puc sol·licitar?

Aquests són els ajuts habilitats fins ara pel Govern per pal·liar els efectes econòmics de la Covid, algunes continuen vigents i d'altres ja han caducat

bar

El Govern de la Generalitat ha desplegat una bateria pròpia d’ajuts i subsidis per a treballadors, famílies i empreses amb l’objectiu de pal·liar els efectes econòmics de la crisi originada pel coronavirus. Aquesta és una guia amb les principals mesures aprovades fins ara i durant els últims mesos per l’Executiu català. I que s’afegeixen a les desplegades pel Govern central.

2.000 euros per a autònoms amb baixos ingressos

El Departament de Treball ha habilitat en els últims mesos dos línies d’ajuts directes per als autònoms de baixos ingressos. La primera es va obrir al març, va ser dotada amb 7,5 milions d’euros i va beneficiar 8.869 treballadors. Al novembre Treball va activar una segona línia, dotada de 20 milions d’euros de pressupost i habilitada per a 10.000 beneficiaris. Aquest dimarts 10 de novembre es va esgotar, després de dos dies oberta i amb múltiples incidències en la seva gestió.

200 euros per a aturats i afectats per erto

El Departament de Treball va habilitar a finals d’abril una ajuda de 200 euros per a les famílies més vulnerables. Aquest subsidi de pagament únic es va dissenyar per a aquelles llars que tinguessin tots els membres a l’atur o que algun estigués en un erto i no l’hagués cobrat encara. Per sostenir aquesta ajuda la Generalitat va habilitar un pressupost de 20 milions d’euros i va beneficiar 100.000 famílies (o 300.000 persones). Aquesta ajuda va ser un pagament únic i de moment no s’ha reeditat.

300 euros per a famílies vulnerables amb fills confinats

El Departament d’Afers Socials i Famílies va anunciar a principis de setembre una ajuda de 300 euros per a famílies vulnerables amb fills que haguessin de guardar quarantena per haver estat en contacte amb un positiu a la seva classe de l’escola. Aquesta ajuda va ser anunciada, se la va dotar amb un pressupost de 10 milions d’euros i pretenia arribar a 10.000 famílies. No obstant, de moment està pendent de desplegar-se.

L’objectiu d’aquesta mesura era dotar d’un ingrés mínim aquelles famílies de menors ingressos en el cas que un dels progenitors hagués de quedar-se a casa per cuidar un fill sa, però en quarantena preventiva davant un positiu en el seu grup bombolla. La idea era compensar la falta d’una baixa per incapacitat temporal que demanaven sindicats i comunitat educativa i que no s’ha habilitat des del Govern central.

1.500 euros per a bars, restaurants i locals d’estètica

El Departament de Empresa ha habilitat dues línies d’ajuts per a bars, restaurants i locals d’estètica que hagin estat obligats a tancar per ordre de la Generalitat a l’octubre. Aquesta ajuda ha sigut dissenyada per cobrir part dels costos fixos d’aquest tipus d’establiments, com el lloguer o els subministraments, davant el pany i forrellat decretat pel Govern. Els pagaments seran reconeguts en públic, presumiblement, durant el mes de desembre, i abonats entre el febrer i el març.

Per a això s’han desplegat dues línies d’ajuts. La primera, ja esgotada, va ser dotada de 40 milions d’euros i pretenia arribar a unes 27.000 empreses. La segona està pendent d’activar-se i ho farà presumiblement durant aquesta setmana. Segueix les mateixes pautes que la primera, d’un pagament únic de 1.500 euros per negoci, i està dotada amb 50 milions d’euros addicionals. 

Alleugereix l’IRPF de 250.000 afectats per erto 

El Departament de Economia va aprovar a principis de novembre un decret llei per alleugerir en el pagament de l’IRPF a 250.000 treballadors afectats per erto. La conselleria dirigida per Pere Aragonès ha disposat una deducció autonòmica en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) destinada a les persones amb ingressos anuals d’entre 14.000 i 22.000 euros bruts anuals i més d’un pagador. Amb l’objectiu que el fet d’estar en un erto no els penalitzi de cara a la declaració de la renda del pròxim exercici.

Reducció del 50% del lloguer en negocis tancats 

El Govern ha aprovat a finals d’octubre un decret per obligar a reduir a la meitat els lloguers dels locals comercials tancats forçosament per la pandèmia durant aquesta segona onada. La reducció serà del 50% en cas que arrendatari i propietari no es posin d’acord en altres modificacions i podrà ser inferior en el cas que l’establiment registri restriccions parcials. 

Els grans propietaris, obligats a oferir un lloguer social

La Generalitat va aprovar a principis de novembre un decret en el qual obliga els grans propietaris de vivendes a oferir un lloguer social a aquelles famílies que incorrin en impagaments i siguin objecte de possible desnonament. L’objectiu de la mesura és «assegurar que les persones en risc d’exclusió residencial es puguin mantenir als seus domicilis mentre duri l’estat d’alarma», segons va defensar després de la seva aprovació la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

Els moviments socials pel dret a la vivenda van carregar contra les llacunes legals de la mesura, ja que entenen que els jutges continuen ordenant desallotjaments malgrat la nova normativa aprovada.

Ajuts per a 6 mesos de lloguer

El Departament de Territori va aprovar al maig un paquet d’ajuts per pagar el lloguer per a famílies a l’atur, erto o que hagin vist reduïda la seva jornada laboral. Aquesta va ser dotada amb 14,5 milions d’euros i va ser dissenyada per cobrir el període entre l’abril i el setembre d’aquest 2020. Els requisits per rebre aquesta subvenció eren que el conjunt dels ingressos dels membres de la unitat familiar, el mes anterior a la sol·licitud de l’ajuda, no fossin superiors a 1.613,52 euros mensuals. Amb ampliacions per a famílies nombroses.

1.000 milions en préstecs de l’ICF 

El Govern va disposar al març una línia de préstecs de 1.000 milions d’euros a través de l’aval de l’Institut Català de Finances i Avalis (empresa d’avals del grup ICF), assumint el 75% del risc creditici. L’objectiu era ajudar, segons els càlculs de la Generalitat, unes 4.000 petites i mitjanes empreses. Ajuda que era compatible amb les d’altres administracions o entitats. Aquesta ajuda no va ser renovada directament, tot i que l’ICF sí que ha continuat oferint crèdit per altres vies.

Davant la segona onada de contagis i després del tancament decretat a finals d’octubre de bars i restaurants, el Govern va anunciar una nova línia de finançament de l’ICF per impulsar la reactivació dels negocis de la restauració i altres comerços rere el tancament. La línia de préstec és de 20 milions i estarà avalada per la societat pública Avalis. Cada societat podrà accedir als 15.000 euros de préstecs.

Reforç de les polítiques actives d’ocupació 

La Conselleria de Treball de la Generalitat destinarà 185,7 milions d’euros més a polítiques d’ocupació destinades a combatre l’actual crisi generada pel coronavirus. La voluntat de l’Executiu català és tant per preservar llocs de treball com per crear-los i amb aquests fons esperen arribar a 153.000 persones a Catalunya.

Les mesures van ser aprovades a finals d’octubre i se sumen als 60 milions d’euros habilitats pel Departament de Treball per finançar un primer pla de xoc amb mesures urgents de defensa de l’ocupació davant la crisi de la Covid-19.