LES VACANCES DELS GRANS

El Govern cancel·la els viatges de l'Imserso d'aquesta temporada

La pandèmia obliga a anul·lar els programes de viatges per a gent gran: «Seria una insensatesa mantenir-ho»

imserso vid 22 122925 / periodico

No hi haurà viatges de l’Imserso aquest any. Després que el Govern paralitzés aquest programa destinat als majors de 65 anys al decretar l’estat d’alarma el març de l’any passat, el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la cancel·lació de la present temporada que hauria de començar a partir de l’octubre. Així ho ha anunciat aquest dimarts el secretari d’Estat de Drets Socials, Ignacio Álvarez, durant la Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés dels Diputats.

«El Consell de Ministres haurà aprovat ja la cancel·lació d’aquesta temporada, es cancel·la per un motiu concret, després de mesos hibernats, no té sentit mantenir aquests programes pel que queda de temporada perquè d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries no poden reprendre’s en els termes en els quals estaven contemplats als plecs», ha explicat Álvarez. En tot cas, ha puntualitzat que «no es cancel·la el programa sinó la temporada» i, davant el retret de la diputada del Partit Popular, Alicia García, per aquesta cancel·lació, el secretari d’Estat ha remarcat que «seria una insensatesa posar a viatjar milers de persones grans en aquest moment per salvar el sector turístic».

Segons el secretari d’Estat, quan va esclatar la pandèmia es van trobar amb la «dificultat» de retornar «més de 50.000 persones» que estaven disfrutant d’aquests viatges de l’Imserso. Des d’aleshores els programes estan «hibernats, sense possibilitat que es posin en marxa». «Són viatges que desplacen desenes de persones en els mateixos autobusos i trens, que comporten el desplaçament de majors que en aquesta situació no es pot produir», ha insistit Álvarez, que ha precisat que els viatges de l’Imserso  són «un programa crucial que es mantindrà en el futur i a reforçar» ja que «facilita l’oci i el turisme per a un milió de persones grans» en temporada baixa. Per això, ha assegurat que treballaran des d’aquest moment en la reorganització de la nova temporada tenint en compte les noves condicions derivades de la pandèmia.

Un concurs maleït

El supercontracte de viatges de l’Imserso, valorat en 1.200 milions d’euros, durant un període de dos anys prorrogable sembla haver estat maleït en els últims anys. L’any passat es realitzava el concurs per a les temporades 2019-2020 i 2020-2021 amb molta polèmica. Primer va ser la CNMC queixant-se sobre el mal disseny dels lots, després la impugnació dels plecs per part dels hotelers, i posteriorment l’adjudicació de lots a la inversa de l’habitual, del que es van queixar els adjudicatorios Muldiplan i Mundosenior. 

Una sèrie de desavinences que van provocar un tornado al voltant del programa que va estar a punt de no començar. Al final, va ser a mitjans d’octubre de l’any passat quan es va posar en marxa, amb la promesa del Govern que es millorarien les condicions en els successius concursos. Paradoxalment, el coronavirus ha volgut que cap d’aquelles dues temporades s’hagin pogut completar.