FARMACÈUTIQUES

Grifols aconsegueix el control d'Alkahest després de comprar-ne el 55% per 146 milions

La nord-americana està dedicada a malalties neurodegeneratives que busca teràpies basades en el plasma

Logotip de l’empresa Grifols, amb seu a Barcelona.

Grifols passarà a tenir el control total d’Alkahest  després d’adquirir aproximadament el 55% que no controlava per un preu total de 146 milions de dòlars (123,4 milions d’euros), lliure de deute, segons ha informat la companyia. El tancament de la transacció, per a la qual no serà necessari cap finançament complementari, està subjecte a l’aprovació de les autoritats de defensa de la competència i s’espera que tingui lloc a principis del 2021, segons ha informat la companyia.

El març del 2015 Grifols ja va adquirir aproximadament el 45% del capital social d’Alkahest. Alkahest és una companyia biofarmacèutica d’estadi clínic dedicada a malalties neurodegeneratives i relacionades amb el procés d’envelliment que utilitza teràpies transformatives basades en un profund coneixement del proteoma plasmàtic.

La transacció forma part del compromís de Grifols amb la investigació i desenvolupament d’alternatives terapèutiques dissenyades per contribuir al desenvolupament, tant científic com social. A més, s’emmarca en la seva estratègia de complementar la seva actual gamma de tractaments amb proteïnes plasmàtiques i productes de diagnòstic per tractar i diagnosticar malalties greus, així com millorar la qualitat de vida de les persones.

Alkahest, companyia biotecnològica amb seu a Silicon Valley, Califòrnia, EUA, es va fundar per investigar l’ús terapèutic de les proteïnes plasmàtiques en malalties relacionades amb l’envelliment. Les proteïnes es van identificar inicialment al laboratori dirigit per Tony Wyss-Coray de la Universitat de Standford, catedràtic de Neurologia a Standford i cofundador i conseller d’Alkahest. Alkahest s’ha centrat a aprofundir en el coneixement del proteoma del plasma humà, que permetrà identificar noves teràpies i solucions diagnòstiques, desenvolupar noves proteïnes plasmàtiques, noves indicacions per a les proteïnes plasmàtiques ja aprovats per al seu ús, biomarcadors per a diagnòstic, proteïnes i anticossos recombinants, així com fàrmacs de síntesi química.

Alkahest se centrarà a investigar les proteïnes la modificació de les quals amb l’edat té un impacte biològic. De moment, Alkahest ja ha identificat més de 8.000 proteïnes utilitzant tècniques avançades d’anàlisi molecular a nivell cel·lular, algunes de les quals s’espera que entrin en el ‘pipeline’ d’investigació i desenvolupament de Grifols i resultin a nous medicaments comercialitzables.

«Quan vam decidir fer la nostra primera inversió fa cinc anys ja vam veure l’oportunitat que representaven les investigacions d’Alkahest a l’àrea de l’envelliment», ha comentat Víctor Grifols Deu, coconseller delegat de Grifols mitjançant un comunicat. «Ara veiem que Alkahest ha identificat un gran nombre de candidats terapèutics plasmàtics i no plasmàtics que poden ajudar a trobar una solució per a moltes malalties relacionades amb l’envelliment», va afegir.