Resultats

Iberdrola esquiva el coronavirus amb 1.845 milions de benefici fins al juny, un 12,2% més

La pandèmia ha tingut un impacte en el benefici net del semestre de 153 milions d'euros

La companyia va reduir els seus beneficis en el segon trimestre un 13,6% per l'impacte del virus

iberdrola / periodico

Iberdrola passa de llarg per la crisi del coronavirus. Malgrat que en el segon trimestre de l’any, el benefici net de la companyia va descendir un 13,6%, fins als 587,9 milions d’euros, tanca els primers sis mesos de l’any amb 1.845 milions d’euros, un 12,2% més. La pandèmia ha tingut un impacte negatiu de 153 milions d’euros sobre el benefici net de l’empresa, però la companyia preveu continuar creixent a final d’any. 

Durant aquest període i malgrat els tres mesos de confinament, Iberdrola ha invertit 3.582 milions d’euros en el semestre, un 2,3% més. «Avancem ferms en el nostre compromís d’invertir 10.000 milions d’euros el 2020, demostrant que la via per a una recuperació ràpida i sostinguda és l’economia verda», ha expressat el president de l’elèctrica, Ignacio Galán. Tenint en compte els últims 12 mesos, l’import arriba als 8.237 milions d’euros.

Del total d’inversions, un 90% van ser destinades a xarxes i renovables. La companyia ha instal·lat al voltant de 1.600 megawatts (MW) de capacitat en el primer semestre i més de 4.900 megawatts l’últim any, als quals cal afegir 7.500 megawatts que actualment es troben en construcció.

El benefici brut d’explotació (ebitda) del grup, ha ascendit a 4.918,2 milions d’euros, un 1,4% inferior al registrat en els sis primers mesos de l’any anterior, amb creixement en els negocis de renovables (5,3%) i generació i clients (14,3%) i menor aportació de l’àrea de xarxes (10,6%). El benefici brut d’explotació ajustat (ebitda ajustat), resultant d’eliminar els impactes de la pandèmia sobre aquest concepte (157 milions d’euros), ha crescut un 4,2%, fins als 5.075 milions d’euros.

Operacions corporatives

La companyia continua a més augmentant la seva cartera de projectes amb la seva estratègia de creixement Greenfield M&A en renovables a través d’operacions corporatives a Austràlia (ofereix per Infigen Energy), Suècia (acord Svea Vind Offshore per al desenvolupament de fins a 9 gigawatts d’eòlica marina) i França (adquisició d’Aalto Power). Tot això situa la cartera renovable d’Iberdrola en 58.000 megawatts, dels quals un 60% se situa als Estats Units i Espanya. Destaquen especialment les oportunitats en eòlica marina, amb 12.000 megawatts en drets, als quals s’afegeixen els 9.000 megawatts d’opcions a Suècia. Els nous projectes es veuen recolzats pels diferents plans cap a la recuperació verda aprovats a Espanya, el Regne Unit, els Estats Units, el Brasil i la Unió Europea.

A més, des de començament d’any, la companyia ha emès finançament ‘verd’ per 2.600 milions d’euros, i s’ha consolidat com a líder mundial en aquest tipus de finançament sostenible al superar els 22.000 milions d’euros. Per al tancament de l’any, la companyia manté la seva perspectiva de creixement a un ritme de «dígit simple mitjà/alt», amb el dividend augmentant en la mateixa línia, tot i que depèn de factors externs com la demanda, l’evolució dels preus de l’electricitat, el deute vençut i la implementació de mesures que compensin els efectes de la pandèmia.

Segons ha indicat la companyia, la demanda i els preus comencen a recuperar-se a Espanya i el Regne Unit, mentre països com els Estats Units i el Brasil comencen a implementar mesures regulatòries de compensació, amb les quals el grup espera recuperar uns 70 milions d’euros.