Previsions econòmiques

ATA alerta que 300.000 autònoms tancaran aquest any i insisteix a allargar el cessament d'activitat

Un baròmetre de l'ATA assenyala que els treballadors per compte propi facturaran la meitat aquest 2020 que l'any anterior

autonomo / RICARD CUGAT

La pandèmia que va començar sent sanitària s’ha tornat ja en econòmica i les perspectives per al col·lectiu de treballadors autònoms no són bones. Més de 300.000 treballadors per compte propi hauran de tancar el seu negoci abans que finalitzi l’any. I és que el volum de negoci i facturació entre aquest col·lectiu, igual com en general entre el teixit empresarial espanyol, es veurà significativament disminuït pels efectes col·laterals de la Covid-19. Concretament, la facturació entre els afiliats al RETA serà, de mitjana, la meitat aquest any que l’anterior. Aquestes són algunes de les conclusions que inclou l’últim baròmetre publicat aquest dijous per l’associació ATA sobre l’estat de salut econòmica dels treballadors autònoms a Espanya. El seu president, Lorenzo Amor, ha insistit al Govern central a renovar la prestació per cessament d’activitat per minimitzar aquests tancaments i ha criticat que l’Executiu no hagi pres encara una decisió sobre això.

En l’actual procés de desescalada i a pocs dies de finalitzar l’estat d’alarma, nou de cada deu treballadors autònoms ja han reactivat la seva activitat. El ritme d’aquesta reincorporació, o més aviat la falta d’aquest, és un dels principals problemes que detecten des de l’associació ATA. «L’activació no té res a veure amb la recuperació», ha afirmat el president de l’entitat, Lorenzo Amor. Ja que el 72,4% dels 2.420 enquestats afirma estar treballant el 50% o menys de capacitat. Només el 12% dels treballadors per compte propi opera el 100% en aquests moments. La falta de confiança del consumidor, per qüestions sanitàries, i la pèrdua de poder adquisitiu, a causa de la pèrdua d’ocupació, els ertos o el tancament temporal de negocis, són els principals motius detectats des de l’ATA.

Part d’aquesta falta d’activitat es mantindrà durant els pròxims mesos i el període de confinament més estricte pesarà en els balanços de l’exercici. Ja que el baròmetre del mes de juny de l’ATA indica que la facturació mitjana dels 3,2 milions de treballadors serà la meitat aquest any en comparació amb l’anterior. Això tindrà un impacte directe en la supervivència de part d’aquest col·lectiu i és que, segons les estimacions de l’ATA, més de 300.000 afiliats al RETA (el 9,7%) es donaran de baixa i tancaran els seus negocis abans d’acabar l’any. I un altre 30%, el que equivaldria a gairebé un milió de treballadors per compte propi, afirma que continuarà la seva activitat, però reconeix un risc de tancar en un futur. Unes estimacions de tancament a mig camí de les elaborades per la patronal Pimec, a Catalunya, que va estimar que el 20% de les pimes i els autònoms tancaran arran de la irrupció del virus.

El president d’ATA ha insistit al Govern la necessitat d’estendre la prestació per cessament d’activitat per minimitzar aquesta possibilitat de tancament, que no puguin reactivar-se amb la mateixa intensitat que d’altres. Aquesta prestació, a la qual s’han acollit 1,4 milions de treballadors per compte propi, segons l’última nòmina pagada per la Seguretat Social, està pendent de renovació. Ja que si no hi ha canvi normatiu, la del mes de juny serà l’última nòmina que l’erari públic abonarà als afiliats al RETA que hagin vist disminuïda dràsticament la seva facturació.