Tres fons llancen una opa per Másmóvil valorada en 3.000 milions

L'oferta està condicionada a l'acceptació per part del 50% dels accionistes actuals

masmovil

Els fons KKR, Cinven i Providence han decidit llançar una oferta pública d’adquisició (OPA) sobre la totalitat de les accions de Másmóvil valorada en 2.963,57 milions d’euros, a raó de 22,50 euros en efectiu per cada títol, segons ha informat aquest dilluns la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El preu de l’oferta representa una prima d’aproximadament un 20,2% sobre el preu de tancament de les accions de Másmóvil de divendres passat, quan va tancar a un preu de 18,72 euros, amb una alça del 2,8%.

En concret, l’oferta, que es dirigeix a la totalitat del capital social de Másmóvil, representat per 131.714.565 accions, de 0,02 euros de valor nominal cadascuna d’elles, és de caràcter voluntari i es formularà exclusivament al mercat espanyol, únic mercat on cotitzen les accions de la companyia.

A fi de garantir el pagament de la totalitat de la contraprestació oferta, la societat oferent, Llorca Telecom BidCo, presentarà davant la CNMV la documentació acreditativa de la constitució dels avals atorgats per Barclays Bank, BNP Paribas i Morgan Stanley Bank International Limited per un import de 987.859.237,5 euros cadascun d’ells respectivament.

L’efectivitat de l’oferta està subjecta a la seva acceptació per un nombre d’accions de Másmóvil que representi, almenys, el 50% de les accions de Másmóvil arrodonida a l’alça.

Creixement per adquisicions

Másmóvil va ser fundada el 2006. És una de les marques de serveis de telecomunicacions sota les quals opera Yoigo, propietat del Grup Másmóvil. Ofereix serveis de telefonia fixa, telefonia mòbil i internet (fibra i 4G) a Espanya. El març del 2014, la companyia es va fusionar amb Ibercom, una empresa que cotitzava en el Mercat Alternatiu Borsari (MAB). Com a resultat, els accionistes de Másmóvil passarien a tenir el 45% d’Ibercom; d’aquest paquet, els fundadors de l’operadora, Meinrad Spenger i Christian Nyborg, tindrien al voltant del 7%, i fons gestionats per la firma de capital risc Inveready, l’11%. Per la seva banda, els fundadors d’Ibercom, José Poza i Luis Villar, controlarien conjuntament el 32% de l’empresa resultant (Másmóvil Ibercom).

Durant els anys 2014 i 2015, va anar comprant petites companyies com ara Neo, Quàntum Telecom, Xtra Telecom, Embou i YouMobile. El 10 d’agost del 2015, adquireix els actius resultants de la fusió d’Orange España i Jazztel.

Operacions alçapremades

Kohlberg Kravis Roberts (KKR), és un fons novaiorquès fundat fa més de quatre dècades i gran exponent de les operacions palanquejades (en les quals l’empresa adquirida s’endeuta fortament per finançar l’operació) típiques del capital risc, però la seva estratègia és ara més amistosa i tendent a acords amb socis locals, i en aliança amb els gestors de les empreses per les quals aposta.

KKR deu els seus fonaments i el seu nom a Jerome Kohlberg, Henry Kravis i George Roberts, tres banquers avesats al banc d’inversió Bear Stearns, l’entitat que va ser absorbida per JPMorgan en plena crisi del 2008 i en què van protagonitzar operacions sonades. Roberts, partidari d’una estratègia de menor risc, va abandonar aviat el barco, que ha estat capitanejat durant dècades per Kohlberg i Kravis.

Entre les últimes operacions de la firma a Espanya, figura la presa de control del Grup Gallardo al capitalitzar el deute contret pel seu fundador, Alfonso Gallardo. Es tracta d’un conglomerat siderúrgic creat fa 40 anys a Extremadura a partir d’una ferralleria que va arribar a ingressar més de 2.000 milions d’euros a l’any.

Per la seva banda, Civen és un fons londinenc, constituït el 1977, amb oficines a Nova York, París, Frankfurt, Milà, Luxemburg, Madrid i Hong Kong. Providence és un fons d’inversió.