cinquena setmana de confinament

La xifra de treballadors en erto continua escalant i supera els 670.000 a Catalunya

Un total de 92.148 empreses han registrat un expedient vinculat amb la crisi del coronavirus

Més d'un de cada quatre assalariats catalans està suspès de sou i feina

seat-martorell-3

L’escalada de treballadors afectats per un erto vinculat al coronavirus no afluixa i ja són més de 670.000 els treballadors aturats a Catalunya. Així ho constaten les xifres actualitzades aquest dissabte pel Departament de Treball de la Generalitat, a les oficines del qual 92.148 empreses han registrat un expedient. Els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) segueixen a l’alça en la cinquena setmana de confinament i el nombre d’afectats a tot Espanya supera els tres milions de treballadors, segons les últimes xifres del Ministeri de Treball.

La tornada a la feina dels treballadors dels serveis no essencials no s’ha traduït en un descens del nombre de treballadors suspesos de sou i feina. I ja són més d’un de cada quatre assalariats catalans els afectats per un erto. La ‘deshibernació’ decretada des del Govern no ha contingut la tendència a l’alça i, malgrat que entre mig milió i 700.000 treballadors a Catalunya s’han reincorporat als seus llocs, el nombre d’empreses que han continuat interrompent la seva activitat via erto ha continuat augmentant. Un total de 676.919 empleats estan avui en erto a Catalunya; gairebé 20.000 persones més que a principis de setmana.

El sector serveis, especialment aquelles activitats vinculades amb la restauració, l’hostaleria i el turisme, és el principal focus de suspensions. No obstant, l’afectació és transversal i no mostra signes, de moment, de decréixer. Aquest divendres Seat anunciava la prolongació del seu erto per a 11.000 treballadors davant de les dificultats logístiques i sanitàries per reactivar al 100% la seva activitat a partir de l’acabament de l’estat d’alarma. Previst per al 26 d’abril, tot i que des del Govern s’estudia la possibilitat d’allargar-lo fins a l’11 de maig.