crisi del Covid-19

Escrivá descarta una renda mínima temporal: serà estructural i permanent

El ministre qualifica l'anunci d'Iglesias d'«iniciativa ben intencionada»

Complementarà un altre tipus de rendes autonòmiques i ajuts

rosas52132461 ministro seguridad social jose luis escriva200204165625 / DAVID CASTRO

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, assegura que el Govern aprovarà «aviat» una renda mínima «estructural i permanent», és a dir, no temporal i extraordinària, que complementarà un altre tipus de rendes autonòmiques i ajuts i que estarà associada a un itinerari d’inclusió.

En una entrevista a ‘El País’, el ministre explica que la Seguretat Social està duent a terme els «treballs preparatoris» per a la creació d’aquesta renda, que «no entrarà en conflicte» amb les regionals, sinó que en el seu conjunt elevaran les rendes de les famílies fins a un determinat llindar, en funció del tipus de família (si tenen fills o si és monoparental, per exemple).

Respecte a l’anunci la setmana passada del vicepresident segon, Pablo Iglesias, de la creació d’un ingrés mínim vital transitori o «pont» fins a la creació d’un de permanent, Escrivá assegura que es va tractar d’una «iniciativa benintencionada» dirigida a pal·liar la situació de col·lectius vulnerables.

La renda mínima que elabora la Seguretat Social serà compatible «amb una incorporació més plena al mercat de treball», però també estarà associada a itineraris d’inclusió, per exemple, per als qui tenen problemes de drogoaddicció o d’accés a l’educació.

Respecte a la moratòria de les cotitzacions socials, el ministre assegura que s’aplicarà partint d’una classificació sectorial i que l’ordre ministerial que la regula «està gairebé ultimada» i que «en els pròxims dies» començaran «els tràmits previs a la seva publicació».