CONSELL DE MINISTRES

El Govern central aprova incentius per contractar estrangers i aturats per treballar al camp

L'Executiu porta al Consell de Ministres un reial decret que suprimeix el permís de treball i residència una vegada venç el contracte laboral

dcaminal34861237 lleida 29 07 2016 temporers a corbins foto adri n ropero 160809192811

El Govern central pretén habilitar un permís de treball especial perquè les persones estrangeres puguin ser contractades per treballar com a temporers al camp, tot i que el seu permís de treball venci abans del 30 de juny. No obstant, aquest permís de treball i residència estarà vinculat a la durada del contracte. És a dir, una vegada aquest venci, aquests treballadors tornaran a estar en situació administrativa irregular. Així ho ha explicat el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la roda de premsa després del Consell de Ministres d’aquest dimarts. El detall de les mesures definitives, que el ministre ha justificat com a «mesures extraordinàries davant de situacions extraordinàries», dependrà del redactat final del BOE.

El departament liderat per Luis Planas va plantejar inicialment en un dels últims esborranys del reial decret estendre l’esmentat permís de treball extraordinari a «joves migrants no acompanyats en edat laboral», cosa que incloïa les persones amb 16 anys o més. Aquest dimarts, en la roda de premsa, Planas ha exclòs l’esmentat col·lectiu i ha especificat que l’esmentat permís podrà afectar els «joves estrangers de 18 a 21 anys». El pla del Govern central inclou també incentius especials per a aturats i exclou els afectats per un erto, de cara a la campanya de la fruita a l’estiu.

Ja que l’actual emergència sanitària i el tancament de fronteres amenaça de generar una falta de mà d’obra al camp; nodrida habitualment cada campanya de treballadors estrangers. El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va estimar que Espanya necessitaria entre 100.000 i 150.000 treballadors les pròximes setmanes. Finalment, Planas ha matisat també els esmentats números en la roda de premsa i ha reduït la demanda estimada de professionals entre 75.000 i 80.000 persones. 

Per pal·liar aquesta falta de mà d’obra, el Govern té previst «flexibilitzar», tal com argumenta en l’esborrany del reial decret, el marc laboral i permetre fórmules de contractació fins ara no contemplades. Una d’aquestes és habilitar un permís temporal de treball i residència per als «joves migrants no acompanyats» d’entre 18 anys i 21 anys; segons ha explicitat Planas. Aquest permís, en els termes plantejats en l’esborrany, durarà el que duri el contracte. «Podran ser beneficiaris de la contractació temporal a l’efecte dels quals es podrà procedir a la seva regularització extraordinària durant el període de vigència del contracte», segons diu l’esborrany. És a dir, una vegada aquest finalitzi, els menors migrants no acompanyats tornaran a una situació administrativa irregular.

Habilitar la contractació de menors estrangers no acompanyats és una de les propostes que l’any passat va dirigir l’associació d’agricultors Unió de Pagesos a la Generalitat. Des de la patronal agrària van plantejar al Departament de Treball permisos extraordinaris per a la contractació de menors d’entre 16 i 18 anys, en el marc d’un programa de formació professional.

Treball per a nous aturats del Covid-19

El Govern central també planteja incentius per a aturats i exclou els afectats per un expedient de regulació d’ocupació (erto). El document fa compatible el cobrament de la prestació d’atur o el cobrament d’un subsidi agrari.  La reforma excepcional del Govern també estableix que l’agricultor contractant ha de donar prioritat, en aquells casos en què el nombre de demandants d’ocupació superin els llocs de treball disponibles, als aturats sense prestació i a les persones d’origen migrant. I a les persones residents en l’àmbit municipal de l’explotació agrària o els municipis limítrofs.