conjuntura

L'economia espanyola va créixer el 2019 al menor ritme en cinc anys

El PIB va experimentar un ament del 2% després d'un avenç del 0,4% el quatre trimestre

Contenidors de mercaderies al port de Barcelona. / Joan S. Puig Pasqual

L’economia espanyola va créixer un 2% el 2019, quatre dècimes menys que el 2018 i la seva menor alça des de l’exercici 2014, després d’avançar en l’últim trimestre de l’any passat un 0,4%, el mateix que en els dos trimestres precedents però una dècima menys de l’esperat, segons la Comptabilitat Nacional Trimestral publicada aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Amb el creixement del 2% aconseguit el 2019, l’economia espanyola suma sis anys d’avenços, tot i que el de l’any passat hagi sigut el menor des del 2014, quan el PIB va créixer un 1,4%. El màxim d’aquest període de sis anys es va aconseguir el 2015, amb un creixement del 3,8%.

Segons l’INE, el creixement del 2% aconseguit en el conjunt de l’any passat es deu a una aportació de la demanda nacional d’1,5 punts, davant els 2,6 punts del 2018, en tant que la demanda externa va contribuir amb mig punt a l’avenç del PIB, després de restar algunes dècimes el 2018. El valor del PIB a preus corrents el 2019 es va situar en 1,24 bilions d’euros.

Per la seva part, en el quart trimestre de l’any passat es va registrar un creixement del 0,4%, el mateix que en el segon i el tercer trimestre, tot i que una dècima per sota de les dades que va avançar l’INE a finals de gener. Amb aquest avenç trimestral del PIB s’acumulen ja 25 trimestres consecutius d’alces.

Per la seva part, la taxa interanual del PIB es va situar en l’1,8% en el quart trimestre del 2019, una dècima per sota de la del tercer trimestre i el mateix que havia previst Estadística fa dos mesos.

L’ocupació, mesurada en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va augmentar a un ritme interanual del 2% en el quart trimestre de l’any passat, dues dècimes més que en el trimestre anterior, cosa que suposa la creació en un any de 358.000 llocs de treball equivalents a temps complet.