Crisi del coronavirus

Els afectats per ERTOs a Catalunya superen els 210.000 treballadors

El Departament de Treball de la Generalitat registra gairebé 17.000 empreses amb un expedient de suspensió en curs pel coronavirus

zentauroepp52875119 barcelona 21 03 2020 sociedad escaso tr fico en la salid200321131906 / JORDI COTRINA

La xifra de treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) continua pujant i ja supera les 210.000 persones suspeses de feina només a Catalunya. Un total de 16.957 empreses han registrat, des que es va declarar l’estat d’alarma, un expedient de suspensió a les oficines del Departament de Treball de la Generalitat, segons dades publicades aquest dissabte. La possibilitat de registrar telemàticament aquests processos habilita que l’estadística de damnificats per la crisi del coronavirus no s’aturi durant el cap de setmana i la previsió és que continuï pujant durant els pròxims dies.

Els afectats per ERTOs a Catalunya ja representen més de la meitat de les persones a l’atur que hi havia al territori abans de declarar-se l’estat d’alarma (fins als 395.214 aturats, segons les dades del febrer). Un total de 210.332 treballadors estan involucrats en un ERTO justificat per les distorsions ocasionades pel Covid-19 sobre l’economia. La xifra d’afectats ha augmentat el 38,2% respecte a la registrada divendres, quan es va produir el repunt més acusat (+369%) des que va començar la pandèmia. Les mesures excepcionals, publicades dimecres passat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), han disparat el nombre d’empreses que han recorregut a un ERTO per reorganitzar les seves plantilles.

Firmes com Nissan han sigut de les últimes a afegir-se a una llista amb noms com SeatGestampFicosa o Continental. L’aturada decretada en els dos grans gegants a Catalunya de l’automoció ha arrossegat al seu perímetre de proveïdors, tot i que també sectors com els ‘call centers’, la restauració o el turisme estan engrossint l’estadística.