EFECTE DEL BROT

L'OCDE preveu contracció del PIB espanyol pel coronavirus

El pes del sector serveis en l'economia i de les petites i mitjanes empreses fa témer un impacte negatiu més potent del previst

mascarilla

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) preveu que aquest any el coronavirus tingui un impacte demolidor sobre l’economia espanyola, que registraria absència de creixement en l’escenari més favorable i una contracció de diverses dècimes en cas que l’impacte de la pandèmia es prolongui, van informar a Europa Press fonts coneixedores de les noves estimacions de l’organisme.

D’aquesta manera, la fortalesa més destacada exhibida durant els últims anys per l’economia espanyola respecte als grans països de la zona euro no protegirà el país dels devastadors efectes del Covid-19, al tractar-se d’una economia amb un gran pes del sector serveis i una atomització del teixit empresarial representat en un 80% per petites i mitjanes empreses (pimes).

Les mesures adoptades pel Govern per frenar la propagació del virus, que de moment han culminat en la declaració de l’estat d’alarma (amb la limitació de moviments de ciutadans o el tancament d’establiments de restauració) han suposat una frenada dràstica en el consum i han perjudicat severament sectors com el turisme o el transport, motors de l’economia espanyola, mentre que el sector exterior abans ja s’enfrontava a dificultats derivades de la ‘guerra’ comercial.

Falta de liquiditat

A més de retreure la demanda, un dels grans problemes a què s’enfronta l’economia espanyola és a una previsible falta de liquiditat de moltes empreses, que si no reben recolzament financer o fiscal per superar la sotragada, podrien enfrontar-se a greus dificultats de solvència.

Tots aquests factors convertiran en paper mullat el quadro macroeconòmic, el camí de dèficit, el sostre de despesa i els esbossats Pressupostos Generals de l’Estat, que haurien de reelaborar-se sobre altres bases. Els experts consultats per Europa Press coincideixen que aquest any l’economia espanyola ni creixerà l’1,6%, com estimava fa poc el Govern, ni el dèficit es limitarà a l’1,8%, sinó que serà sensiblement més elevat, en vista de les mesures de despesa contemplades per recolzar els sectors més afectats per la pandèmia.

Recessió

D’aquesta manera, l’OCDE se suma als negres pronòstics avançats divendres passat per la Comissió Europea, que tot i que no va apuntar previsions per països, sí que va avançar que aquest any la pandèmia arrossegarà Europa a la recessió, tot i que el 2021 tornaria a créixer.

En concret, la comissió estima que el virus restarà 2,5 punts percentuals a l’economia europea aquest any, cosa que de facto suposa una contracció del PIB europeu d’entre l’1% i l’1,1%. Per això, Brussel·les prepara mesures de liquiditat per a les empreses europees i preveu donar la màxima flexibilitat als governs per combatre la crisi.

Segons les últimes previsions oficials de l’OCDE, publicades el 2 de març, l’epidèmia del coronavirus restarà mig punt percentual al creixement de l’economia mundial el 2020, que així frenarà la seva expansió al 2,4% aquest any, cinc dècimes menys que el previst al novembre per l’Organització.

Previsions

A principis de mes l’organisme va actualitzar les seves previsions alertant de l’impacte a mitjà i llarg termini si el virus no es conté. En cas que l’epidèmia s’estengui a través de la regió Àsia-Pacífic, Europa i l’Amèrica del Nord, alerta que el creixement de l’economia global podria veure’s reduït a l’1,5% el 2020, la meitat de l’anticipat al novembre, amb diverses economies entrant en recessió, incloent el Japó i la zona euro.

Dimarts passat el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, va visitar Espanya i es va reunir amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per tractar sobre els efectes del coronavirus en l’economia i els mercats globals, així com de les possibles mesures de resposta.

Durant la trobada també van avançar en els preparatius de la reunió del consell de l’OCDE a nivell ministerial que se celebrarà a París el 25 i 26 de maig, que serà presidida per Espanya, sempre que aleshores s’hagi aconseguit controlar la pandèmia.

Temes:

OCDE