L'IMPACTE DEL VIRUS

Les empreses tendeixen a limitar els viatges internacionals pel coronavirus

Les firmes apliquen les recomanacions de l'OMS de no viatjar a les zones amb brots, especialment a Àsia

aeropuerto

Les grans empreses estan aplicant les recomanacions sanitàries restringint o suspenent els viatges internacionals de les seves plantilles com a conseqüència dels brots de coronavirus.

Segons van indicar Europa Press, algunes companyies mantenen comitès de seguiment de la situació i han traslladat als seus treballadors a través de correus electròniques diversos consells o indicacions sobre les precaucions a prendre, especialment a l’hora de dur a terme viatges d’empresa. Des de Vodafone Espanya indiquen que continuen monitorant el desenvolupament de la situació i adaptant les polítiques i restriccions de forma conforme a les recomanacions de les autoritats sanitàries i tenint sempre com a prioritat la salut dels treballadors».

La direcció de Vodafone recomana vigilar els símptomes més bàsics, com ara la tos, el mal de coll, la febre i la sensació de falta d’aire, i anar al servei de salut en cas de detectar-les. A més, ha recordat recomanacions bàsiques d’higiene per evitar la transmissió com rentar-se les mans amb freqüència, amb sabó o desinfectant de mans i evitar tocar-se la cara, mantenir una distància de, almenys, 1,5 metres durant una conversa o no donar la mà, entre d’altres.

Pel que fa als viatges, es mantenen les restriccions amb la Xina, Hong Kong i Macau, així com per als viatges no essencials a Itàlia i la zona d’Àsia Pacífic (menys Austràlia, Nova Zelanda, l’Índia, Bangladesh, Nepal i Sri Lanka). La companyia també recomana restringir els viatges personals a aquests llocs.

Des d’Orange Espanya, assenyalen que compten amb un comitè de crisi activat des del grup a França amb què tenen una «comunicació constant» i que actualitzen les directrius preventives diàriament responent a les novetats que es van produint i al que indiquen les autoritats sanitàries.

A Telefónica segueixen atentament l’evolució de la situació al voltant del coronavirus i, com ja van comunicar fa unes setmanes a la seva plantilla, s’adhereixen a les recomanacions que estan fent i publicant les diferents autoritats sanitàries.

En aquesta mateixa línia, des de MásMóvil també mantenen informats els seus treballadors de totes les novetats que sorgeixen sobre el nou virus i transmeten als seus treballadors les recomanacions fetes per les autoritats sanitàries del país.

En un correu als treballadors, Indra ha indicat que es prioritzaran «al màxim» les solucions tecnològiques que permeten mantenir una comunicació i un tracte «pròxim i efectiu» en els seus contactes internacionals, per la qual cosa eines com les reunions virtuals o les videoconferències passen a ser l’alternativa que substitueix tots els viatges internacionals que estiguin previstos.

En el cas que algun professional cregui que ha de fer un viatge internacional perquè l’objectiu d’aquest no es pot complir a través de les solucions alternatives citades, ha de ser autoritzat prèviament per un director general, que per això haurà de comptar amb l’assessorament de les àrees de Seguretat Corporativa i Seguretat i Salut d’Indra.

«Volem reduir els riscos al màxim i aplicar un model de màxima precaució per assegurar la més alta protecció de tots els professionals d’Indra. I així eliminar el perill de contagi relacionat amb possibles visites a regions on existeix o podria existir l’esmentat virus, o amb el contacte amb persones que poguessin procedir de zones afectades», remarca l’empresa.

Per la seva banda, en la roda de premsa de presentació dels resultats del 2019, el conseller delegat de Cellnex Telecom, Tobias Martinez, ha defensat «viatjar únicament i exclusivament quan sigui imprescindible» i ha afirmat que poden fer videotrucades i conferències telefòniques per posar-se en contacte amb empreses d’altres països. Així mateix, ha assenyalat que s’han de seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries de cada país. «Si em parles de viatges i em parles del nord d’Itàlia, doncs et diria que procurarem no fer-los si no fos una cosa absolutament imprescindible», ha afegit.

En una carta als seus treballadors, Ericsson assenyala que, des d’aquest 25 de febrer, i fins a nou avís, ha decidit adoptar mesures addicionals de precaució i suspendre «tots els viatges de negocis internacionals no essencials». De fet, indiquen que en cas de sigui necessari viatjar, serà necessària l’aprovació d’un membre de l’equip directiu de la seva unitat.

En el cas dels viatges dins un país, la companyia, que destaca les moltes reaccions positives que va rebre a la seva decisió de cancel·lar la seva presència en el Mobile World Congress (MWC), informa que vigilarà de prop la situació i seguirà les recomanacions de les autoritats sanitàries nacionals.

Huawei continua fent seguiment permanent de com evoluciona la situació i manté les recomanacions dutes a terme des de fa setmanes per la companyia a nivell mundial de complir amb el protocol establert per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), al mateix temps que restringeix els viatges en la mesura del possible.

Samsung també recomana actuar conforme als consells de les autoritats i manté suspesos els viatges a grans fires o reunions internacionals, així com restringits els que tenen com a origen o destinació Corea del Sud. A més, s’han establert dues setmanes de teletreball a qui no tingui més remei que anar a una reunió internacional.