Noves formes de treball

La Generalitat ofereix dos dies a la setmana de teletreball a 40.000 funcionaris

La conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública preveu tenir en marxa la mesura en un màxim de tres mesos

puignero

La Generalitat habilitarà en un termini màxim de tres mesos la possibilitat que al voltant de 40.000 empleats públics puguin treballar fins a dos dies a la setmana des de casa. La Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública ha posat en marxa aquest dimarts els tràmits per estendre el teletreball a tots els cossos administratius vinculats a la Generalitat, als quals no es podran sumar col·lectius com els docents, els Mossos d’Esquadra o els agents rurals, entre d’altres, que es regeixen pels seus propis estatuts. L’Administració catalana, que és la primera a tot Espanya a implementar aquesta opció de treball a distància de manera generalitzada, establirà una avaluació per objectius periòdica per assegurar la productivitat d’aquelles persones que decideixin acollir-se a aquesta modalitat de treball a distància.

La conselleria encapçalada per Jordi Puigneró ha exposat i pactat aquest dilluns amb els sindicats més representatius de la funció pública catalana el seu projecte per avançar cap a una «administració del segle XXI». El Govern ja va pactar amb les centrals una primera experiència de treball a distància, que habilitava aquesta modalitat per a 2.600 empleats públics traslladats de manera forçosa a les noves instal·lacions ubicades a la Zona Franca de Barcelona. En aquest cas, les jornades disponibles per fer des de casa eren tres, durant un període màxim de dos anys.

Aquest dimarts el departament liderat per Puigneró ha iniciat els tràmits per estendre el teletreball a 40.000 treballadors públics. Els que decideixin acollir-s’hi podran optar fins a dos dies a la setmana, amb una jornada diària de 7 hores i mitja. Per accedir a l’opció del teletreball, els empleats públics hauran de superar un curs de formació en eines digitals i noves modalitats de treball, d’una durada d’unes vuit hores.

Una vegada superat aquest curs, els funcionaris i el personal laboral que accedeixin al teletreball hauran de negociar individualment un pla de treball a distància amb el seu superior. Aquest fixarà uns objectius a complir i s’haurà de renovar cada any. Amb la possibilitat que el responsable denegui la renovació de l’opció de teletreball si l’empleat no ha complert els objectius marcats. El pla de la Generalitat no preveu un control efectiu de la jornada realitzada a distància, ja que haurà de ser el mateix treballador qui introdueixi el nombre d’hores realitzades durant la seva jornada des de casa.