activitat a l'alça

La inversió immobiliària a Espanya va superar els 12.000 milions el 2019

El sector d'oficines i el residencial van elevar les transaccions de l'any a nivell de rècord

La Torre Telefónica a Barcelona. / SERGIO LAINZ / ARXIU

L’any 2019 ha marcat un nou rècord d’inversió directa d’actius immobiliaris (oficines, ‘retail’, logístic, hotels, carteres, residencials i actius alternatius) a Espanya, amb transaccions per valor de 12.725 milions d’euros, un 5% més respecte a l’any passat, destaca l’últim informe de BNP Paribas Real Estate.  Aquest increment es deu, principalment, a les operacions de gran volum fetes els últims dies de l’any, com la venda del centre comercial Puerto de Venecia a Saragossa per 475 milions d’euros. El volum registrat en l’últim trimestre de l’any ha sigut de 3.880 milions d’euros, el més gran de l’any 

El mercat d’oficines ha registrat el moviment inversor més gran, amb 4.600 milions d’euros, cosa que suposa arribar a nivells màxims d’activitat de la sèrie històrica, i duplica el volum comptabilitzat el 2018. Les operacions més destacades de l’últim trimestre han sigut la compra per part del fons americà Cain i Freu Group d’una cartera d’immobles a Merlin Properties per més de 200 milions d’euros, l’adquisició per part d’un inversor privat de la seu de Telefónica a la plaça de Catalunya de Barcelona, o les recents vendes de Torre Spínola (Madrid) a HNA per part d’Invesco. També destaca la compra de Commerzbank de dos edificis a Conren Tramway al 22@ a Barcelona per 132 milions d’euros i la recent adquisició d’una de les seus de Repsol a Méndez Álvaro per part de CBRE Global Investors per 47 milions d’euros. 

La rendibilitat ‘prime’ a Madrid i Barcelona es manté en el 3,25%, tot i que el mercat tendeix a comprimir els rendiments fins a nivells que s’aproximen al 4% en mercats descentralitzats. 

Activitat residencial

El mercat residencial ha sigut el segon sector més dinàmic de l’any. S’han fet operacions de venda de carteres residencials i promocions de vivendes construïdes per llogar, per un volum aproximat de 2.000 milions d’euros. «El bon moment del mercat de lloguer i l’increment previst a llarg termini del règim d’aquest tipus de tinença, està generant una atracció molt elevada en tota mena d’inversors», precisa l’informe.  Algunes de les promotores més rellevants com Metrovacesa o Aedas Homes han fet diverses operacions. Les rendibilitats varien entre el 3,50% en ubicacions ‘prime’ al 5,80% en mercats secundaris. A més, apunta que «els joves, menors de 30 anys es decanten per aquest tipus de mercat per les barreres d’accessibilitat a la compra i no tenen l’estalvi necessari per fer front al 20% o 25% del pagament inicial». 

El mercat logístic segueix present al radar dels inversors i va tornar a arribar a un nou rècord, per cinquè any consecutiu, amb 1.850 milions d’euros registrats, cosa que suposa un increment del 42% respecte a l’any anterior.  El volum de l’últim trimestre ascendeix a 545 milions d’euros i les operacions més destacades són la venda de GreenOak a Patrizia de la cartera logística més gran a Europa per 1.300 milions d’euros, amb un gran impacte a Espanya amb un volum aproximat de 225 milions d’euros. També destaca la compra per part de Roebuck de la plataforma logística de Pikolin a Saragossa per 78 milions d’euros i l’adquisició d’una plataforma logística a Villaverde per part de Hines. 

La rendibilitat ‘prime’ se situa en el quart trimestre per primera vegada per sota del 5%, concretament en el 4,90%. De cara al 2020 s’espera un potencial ajustament en les rendibilitats a causa de l’elevat interès per part dels inversors. 

Sector comercial

El sector del ‘retail’, ha vist com en els últims dies de l’any s’ha incrementat l’activitat. Després de registrar un volum d’inversió de 1.180 milions d’euros fins a l’1 d’octubre, durant el quart trimestre s’ha arribat a un volum de 785 milions d’euros. Destaca la venda del centre comercial Puerto Venecia a Saragossa, per 475 milions d’euros, la compra per part d’un grup d’inversors, liderats per Bankinter, de la futura botiga ‘flagship’ de Primark a la plaça de Catalunya de Barcelona, la compra del local comercial ubicat al carrer de Serrano, 7 de Madrid per part de Mutualitat de l’Advocacia i la venda del centre comercial San Vicente Outlet Park a Alacant a UBS. 

La xifra agregada d’inversió arriba als 1.965 milions d’euros, cosa que suposa un descens del 54% respecte al període del 2018, com a conseqüència, principalment, de l’absència de grans portafolis de gran volum registrats aquest any respecte al passat. 

El sector hoteler, ha mantingut elevada la seva activitat, amb menor presència d’operacions corporatives. Les operacions més destacades han sigut la venda del futur Hotel W a Madrid per 82 milions d’euros, l’hotel far Maspalomas a Gran Canària per 68 milions d’euros i la venda de l’hotel Alof Gran Vía, a Madrid, per 58 milions d’euros.