preus

L'any nou arribarà amb baixades del gas i pujades a Renfe

La part regulada de la tarifa de la llum es mantindrà congelada

zentauroepp51112816 23 10 2019 imagen de archivo de un tren ave de renfe econo191210184802 / RENFE

El 2020 començarà amb baixades en les tarifes regulades del gas natural, pujades alsbitllets de Renfe i amb la congelació, de moment, de la part regulada del rebut de la llum.

Les pensions, el salari mínim interprofessional (SMI) i el sou dels empleats públics es mantindran sense canvis, a l’espera de la formació del nou Govern.

En l’àmbit del’energia, el 2020 arriba amb una rebaixa mitjana del 4 % en les tarifes d’últim recurs (TUR) del gas natural –a què s’acullen els usuaris domèstics–, gràcies a l’abaratiment de la matèria primera.

Les tarifes del gas natural es revisen trimestralment, però només quan el cost de la matèria primera puja o en baixa més del 2 %.

El preu de la bombona de butà no es revisarà fins al tercer dimarts de gener. En la seva última actualització, al novembre, va pujar un 4,86%, fins a 12,74 euros, després de cinc descensos consecutius.

Quant a la part regulada del rebut de la llum, es congela un any més, aquesta vegada fins que es desenvolupi la metodologia per fixar els peatges d’accés i els càrrecs.

Bitllets de tren

Al capítol de transport, l’any comença ambl’encariment dels bitllets de tren: pugen un 1,1 % les tarifes de l’AVE i dels trajectes convencionals de llarga i mitjana distància; un 1,2 % els serveis de mitjana distància d’alta velocitat; i un 1 % els de Rodalies, que no havien variat des del 2015.

No obstant, es mantenen els preus delstítols multiviatge (de deu o més viatges), amb la qual cosa, a la pràctica, les tarifes es congelen per als viatgers recurrents.

En el transport aeri, les taxes aeroportuàries, que les aerolínies paguen a Aena per utilitzar certs serveis als seus aeroports (pistes, passarel·les, estacionament d’avions o serveis de seguretat) baixaran un 1,44 % a partir de l’1 de març.

Aquesta rebaixa, aprovada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), és superior a la que havia proposat Aena (1,17 %).

Peatges

Quant alspeatges  de les autopistes estatals, tot i que el Ministeri de Foment encara no ha confirmat oficialment l’augment per al 2020, fonts del sector la situenen el 0,84 %.

Al terreny de les telecomunicacions, el 2020 les principals operadores –Telefónica, Vodafone, Orange i MásMóvil– no preveuen incrementar la quota de línia mensual, el cobrament fix a la factura que carrega els costos de manteniment de la línia de la llar vinculada a internet.

De moment, queden en suspens, les pujades de les pensions, de l’SMI i dels sous dels funcionaris.

La revalorització de les pensions del 0,9% compromesa pel president en funcions, Pedro Sánchez, s’aprovarà quan es constitueixi el nou Govern i s’aplicarà amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener del 2020.

L’Executiu en funcions ha suspès l’aplicació de la pujada mínima del 0,25 % establerta en la reforma del PP, encara vigent, per no malgastar recursos en una doble revalorització (0,25 % ara i 0,65 % més quan hi hagi Govern).

Passa el mateix amb l’increment del salari mínim interprofessional (SMI), la quantia del qual encara està pendent de la negociació política i amb agents socials, que s’aprovarà mitjançant reial decret més endavant amb caràcter retroactiu.

També queda pendent per al 2020 l’augment salarial del 2% fix per als empleats públics compromès en l’acord a tres anys que el març del 2018 van firmar els sindicats del sector amb el llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro.

Tot i que els preus de la vivenda no estan regulats, els càlculs d’empreses i experts apunten a una pujada d’entre el 3 % i el 4 % en la compra d’immobles, i del 4 % al 6 %, en el lloguer.