sector financer

El BBVA tancarà prop de 200 oficines més el 2020

El banc guanya el 15,6% menys fins al setembre per la falta de plusvàlues extraordinàries

El grup no preveu cobrar als particulars pels dipòsits «ara per ara», però no ho descarta

onur

Els ajustaments de la banca no cessen. El BBVA tancarà l’any que ve prop de 200 oficines més a Espanya. El seu conseller delegat, Onur Genç, ha explicat aquest dijous que el nombre no ha sigut tancat encara, però estarà «més o menys en línia, lleugerament inferior» al dels últims anys. El grup va clausurar 179 sucursals al país el 2018 i té previst fer el mateix amb 195 més al llarg del present exercici, fins a les 2.645. L’executiu també ha apuntat que continuarà la reducció de plantilla, tot i que ha descartat fer-ho mitjançant un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO).

En una roda de premsa telefònica, el banquer turc ha argumentat que el «focus» de l’entitat ha d'estar en reduir els costos i millorar l’eficiència, a causa de l’entorn de baixos tipus d’interès i al cada vegada menor ús de les oficines per part dels clients. En aquest sentit, ha apuntat que el banc només cobra pels dipòsits a grans empreses i institucions. No està en els seus plans, ha precisat, fer-ho amb els particulars «ara per ara», però no es tanca a això en funció de l’evolució dels tipus i la competència i en vista de les últimes mesures del Banc Central Europeu (BCE).

L’executiu, així mateix, ha assegurat que el grup està centrat a créixer pels seus propis mitjans, malgrat unes recents declaracions del seu director financer, Jaime Sáenz de Tejada, que van encoratjar els rumors que podria realitzar alguna gran compra a Espanya, com la de Bankia. A més, s’ha negat a donar nous detalls sobre el cas Villarejo (l’Audiència Nacional investiga els treballs encarregats pel banc a l’excomissari empresonat), més enllà de reiterar –com està fent els últims mesos– que el banc està «compromès» amb aclarir els fets i col·laborar amb la justícia, així com que no està tenint impacte en el negoci i l’acció. Com a novetat, ha negat que estigui perjudicant la seva reputació, al contrari del que va admetre al juliol.

Menys benefici

El banc va guanyar 3.667 milions d’eurosentre gener i setembre, un 15,2% menysque en el mateix període de l’any passat. El descens es va deure sobretot a la falta deresultats extraordinaris, ja que el 2018 va obtenir unes plusvàlues de 633 milions per la venda de la seva filial a Xile, mentre que en el present exercici no ha fet cap operació de venda significativa. Sense aquest efecte, el benefici hauria crescut l’1,2%.

El segon banc espanyol va aconseguir millorar els seusingressosbàsics (els que obté per la diferència entre cobrar el crèdit i pagar els dipòsits) el 4,5%, mentre que els aconseguits percomissionsvan augmentar el 2,4%. Els ingressos totals van créixer el 3%, més que les despeses (1,1%), fet que va permetre que el marge net augmentés el 4,8%. L’alça de les dotacions per afrontar pèrdues pel deteriorament de la situació econòmica (12,7% més, amb increments als Estats Units, Turquia i Mèxic i baixada a Espanya) va provocar, no obstant, que el resultat abans d’extraordinaris baixés l’1,3%.

Mèxic es manté com el principal motor del grup, amb un pes en el benefici del 43,1%. El segon mercat és Espanya (23,4%), seguit per Llatinoamèrica (12,5%) i EUA (10,5%). Turquia genera el 8,3% dels resultats i la resta d’Euràsia, un 2,3%. El banc ha millorat el seu capital de l’11,3% l’11,6% i reduït la seva morositat del 4,1% al 3,9% en els últims dotze mesos. La rendibilitat, no obstant, va baixar del 10,6% al 8,8%. La ràtio d’eficiència va millorar del 49,6% al 48,7%, gràcies que els ingressos van créixer més que els costos. En un any, el banc va tancar 201 oficines (2,5% de descens), però va mantenir la plantilla estable.

Temes:

BBVA Bancs