Sous

Els treballadors catalans han perdut en l'última dècada 160 euros al mes de poder adquisitiu

La pujada de sous aquest 2019 deixa el primer balanç positiu, després de més d'un lustre de devaluació salarial ininterrompuda

El conjunt dels espanyols continua perdent poder de compra un any més, aquest any el 0,7%

Un trabajador en una obra de Barcelona. / Ferran Nadeu

El 2019 està sent un bon any per a la butxaca dels catalans, una novetat després d’anys de devaluació salarial i una cosa que no poden dir el conjunt dels espanyols. Els sous a Catalunya li estan guanyat el pols aquest exercici a la inflació, després de gairebé un lustre de pèrdues consecutives en el poder adquisitiu. Així ho recullen les dades publicades per la consultora Adecco aquest dimecres, que assenyalen que a tancament del mes de juliol el sou nominal ordinari ascendia als1.788 euros bruts al mes. Aquest ha pujat el 2,4% respecte a l’any passat i ha aconseguit ‘robar-li’ 15,6 euros de mitjana al mes a la inflació; més continguda aquest 2019 que en anys anteriors.

Pugen més els salaris que la inflació a Catalunya, tot i que no així a Espanya, on els treballadors de mitjana han perdut de nou poder adquisitiu. El sou mitjà a Espanya se situa aquest 2019 en els 1.674 euros bruts mensuals, l’1,7% més que en el mateix període de l’any anterior; però amb una pèrdua de poder de compra del 0,7% en els últims dos anys. El que es tradueix en uns 11 euros al mes, segons estima l’informe d’Adecco.

No obstant, el balanç en l’última dècada és preocupant tant per a catalans com per al conjunt d’espanyols. Els treballadors a Catalunya han perdut en els últims anys el 8,9% de poder adquisitiu. És a dir, als 1.788 euros bruts que cobra de mitjana un català caldria sumar-hi 160 euros més, fins als 1.949 euros, per poder afirmar que en l’última dècada no han perdut poder de compra.

El creixement d’aquest any li ha permès a Catalunya treure-li el segon lloc a Navarra com la segona comunitat autònoma on és més atractiu, segons els barems de la gestora d’empreses de treball temporal Adecco, tenir una feina a Espanya; únicament superada per les illes Balears. L’ocupació a Catalunya està valorada aquest 2019 amb un 6,8, en una escala en què les Balears tenen un 7,3 i les Illes Canàries, el territori més mal valorat, un 5,1.

Un de cada quatre aturats de llarga durada de la UE viu a Espanya

La xacra de l’atur de llarga durada, una realitat que afecta un de cada tres aturats a Espanya, o, el que és el mateix, 1,1 milions de persones, va a la baixa en el present període d’expansió del mercat laboral. No obstant, encara presenta xifres preocupants comparativament amb altres economies similars a l’espanyola. Del total d’aturats de llarga durada que resideixen a la Unió Europea (UE), Espanya en concentra un de cada quatre.

Una xifra que contrasta amb altres de publicades recentment per altres organismes. La patronal de les empreses de treball temporal Asempleo assenyalava que hi ha actualment 5,2 milions de persones que estan infrautilitzades laboralment. És a dir, un col·lectiu que aplega aturats (de tota mena de durada), a més de persones que volen treballar però no busquen feina perquè s’han desanimat i els denominats treballadors parcials forçosos, que són els que tenen un contracte parcial però desitjarien tenir-lo a jornada completa.

La xifra va a la baixa i malgrat que l’actual percentatge, del 22,2%, és el menor des de l’esclat de la crisi econòmica, Espanya continua sent la tercera economia que més treballadors infrautilitza.