Sentència

El Constitucional veu sexista el càlcul de les pensions per als empleats a temps parcial

L'alt tribunal resol en la mateixa direcció que la justícia europea, que ja va manifestar que el mètode era discriminatori per a les dones, tenint en compte que ocupen un 70% dels treballs parcials

lainz45486862 valencia 16 10 2018 econom a pensionistas jubilados foto181016164930 / Miguel Lorenzo

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat nul i inconstitucional el mètode mitjançant el qual la Seguretat Social calcula la pensió de jubilació dels treballadors a temps parcial, al considerar-lo "discriminatori per a les dones". Segons dades oficials, al voltant del 70% dels llocs de treball a temps parcial els ocupen dones. Una resolució feta pública aquest dimecres que va en la mateixa línia que la que ja va manifestar el maig passat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

En una sentència coneguda aquest dimecres, el ple de l’alt tribunal estima una qüestió interna d’inconstitucionalitat, i declara nul el precepte que regula la quantia de les pensions que reben els treballadors a temps parcial perquè vulnera el dret a la igualtat.

Per al tribunal, l’incís ara anul·lat, inclòs en la llei general de la Seguretat Social, no només deixa en situació de desigualtat als empleats a temps parcial, sinó que, a més, "constitueix una discriminació indirecta per raó de sexe", ja que "estadísticament" la major part dels treballadors en aquesta modalitat són dones.

Segons la resolució, aquest precepte obvia els requisits de "justificació objectiva i raonable" a l’establir diferències entre els treballadors; no obstant, assenyala que la declaració de nul·litat no afectarà els conflictes individuals en els quals ja hi hagi sentència ferma.