FARMACÈUTIQUES

Almirall firma amb el BEI un préstec per 120 milions i n'inverteix 144 en Dermira

L'operació enforteix l'estratègia d'adquisicions i el desenvolupament de de nous fàrmacs dermatològics

Almirall pagarà Dermira, dels EUA, fins a 144,7 milions per drets sobre lebrikizumab, en fase tres de desenvolupament

48791839 601 / RICARD CUGAT

La farmacèutica Almirall va firmar aquest dimarts un préstec de 120 milions d’euros amb el Banc Europeu d’Inversió (BEI) per finançar la investigació per al desenvolupament de nous fàrmacs dermatològics. La vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, i el conseller delegat d’Almirall, Peter Guenter, van ratificar l’acord, que consolida des del punt de vista financer l’aposta investigadora de la firma catalana. Poc abans de la rúbrica, Almirall comunicava a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el pacte pel qual la farmacèutica catalana pagarà a la nord-americana Dermira fins a un màxim de 165 milions de dòlars (uns 144,7 milions d’euros, al canvi actual) pels drets d’un fàrmac per tractar la dermatitis atòpica.

Guenter va destacar que l’operació de Dermira "és l’exemple perfecte de l’estratègia de creixement d’Almirall, amb un equilibri entre investigació pròpia i externa." David Nieto també reconeixia, responsable financer d’Almirall, que "la via de creixement de qualsevol companyia farmacèutica no pot ser cap altra que la derivada de l’èxit en investigació i ja fa temps que al sector és conscient que aquesta investigació no es pot fer exclusivament en el si de les companyies". Aquest és precisament l’esperit de l’operació amb el BEI, que obre les portes a enfortir des d’un punt de vista comptable el creixement. Qualsevol inversió del BEI està aparellada a una altra per part de la companyia en la mateixa quantia. La inversió en investigació i adquisicions d’Almirall ascendeix a uns 180 milions d’euros anuals, gairebé el 20% de la facturació. El préstec amb el BEI és a 10 anys, amb tres de carència i un tipus d’interès de l’1,35%, condicions atractives davant les del mercat (que poden tenir un cost tres vegades més gran). 

Les investigacions d’Almirall se centraran en noves teràpies per a la dermatitits atòpica, la psoriasi, la queratosi actínica i tractaments efectius per a malalties congènites com l’epidermòlisi ampul·lar.

Laboratori d’Almirall a Sant Feliu de Llobregat / RICARD CUGAT

Les instal·lacions d’Almirall a Sant Feliu de Llobregat són capaces d’acollir qualsevol investigació fins a fases de desenvolupament avançades. Actualment, els fàrmacs més venuts d’Almirall són Ebastel (55 milions d’euros), Tesavel i Efficib (49), Ciclopoli (48), Crestor (40), Solaraze (34), Almax (29), Sativex (27) i Decoderm (26). 

De manera paral·lela a la investigació intramurs, Almirall està atenta a l’adquisició de drets de desenvolupament i adquisicions de companyies amb avenços esperançadors. Un exemple és la compra dels drets per desenvolupar i comercialitzar lebrikizumab per al tractament de la dermatitis atòpica i altres indicacions a Europa, un fàrmac que Almirall assegura que té un potencial de vendes de 450 milions d’euros. Almirall, que ja va pagar 30 milions de dòlars per aconseguir aquesta opció de llicència dels drets, abonarà a Dermira 50 milions de dòlars. El préstec del BEI servirà per finançar l’operació.

Dermira haurà de pagar 30 milions de dòlars més "a l’iniciar certs estudis clínics de fase 3", i fins i tot 85 milions més" a l’assolir "fites regulatòries i la primera venda comercial de lebrikizumab a Europa". A més, Dermira "tindrà dret a rebre pagaments una vegada assolits certs llindars de vendes netes" d’aquest fàrmac, així com pagaments per ‘royalties’ de vendes netes.

Els positius resultats inicials reportats per Dermira el març del 2019, que van demostrar millores en la dermatitis atòpica de moderada a greu, han animat Almirall a prendre posicions en un desenvolupament que ofereix menys riscos, ja que està en fase tres. La dermatitis atòpica és la forma més comuna i greu d’èczema, una afecció inflamatòria crònica que pot presentar-se des de la infància i continuar en l’edat adulta.