RELACIONS INTERNACIONALS

Brussel·les alerta de l'augment de les barreres al comerç internacional

La Comissió Europea identifica 45 nous obstacles, la seva majoria de la Xina, els EUA, l'Índia i Algèria

Segons les estimacions, el valor de les exportacions afectades ascendeix a 51.400 milions d'euros

EPA739. BRUSELAS (BÉLGICA), 17/06/2019.- La comisaria europea de Comercio, Cecilia Malmström, ofrece una rueda de prensa para presentar el informe anual sobre los obstáculos al comercio y las inversiones, este lunes, en Bélgica, Bruselas. El informe confirma el continuo aumento de las barreras que las empresas europeas encuentran en mercados extranjeros. Según el informe, se eliminaron alrededor de 123 de esas barreras desde el inicio del mandato de la actual Comisión, lo que permitió ingresar más de seis mil millones de euros adicionales en exportaciones en 2018. El informe también muestra 45 nuevas barreras comerciales establecidas en países fuera de la UE en 2018. EFE/ Olivier Hoslet / OLIVIER HOSLET (EFE)

La Unió Europea disposa de 40 acords comercials amb 72 països a tot el món que garanteixen a multitud d’empreses europees un accés privilegiat als mercats de tercers països. Hi ha molts països, no obstant, entossudits a mantenir el seu terreny de joc tancat i barrat. Segons l’últim informe sobre obstacles al comerç i la inversió publicat per la Comissió Europea, el 2018 es van identificar 45 barreres comercials noves –essencialment de la Xina, els Estats Units, l’Índia i Algèria– que eleven a 425 les mesures de protecció imposades pels tercers països.

La xifra és un terç més baixa de la registrada el 2017 però el cost econòmic és “significativament molt més elevat que el de l’any passat”, alerta l’informe presentat aquest dilluns per la comissària de comerç, Cecilia Malmström, que xifra en 51.400 milions d’euros el flux comercial afectat per les restriccions, el doble dels 23.100 milions estimats l’any anterior. Aquesta xifra no inclou els obstacles als serveis i a altres productes difícils d’identificar amb la qual cosa el flux comercial potencial afectat per aquest tipus de restriccions podria ser molt superior.

“Les nostres empreses han de poder accedir a mercats estrangers de forma justa i lliure”, ha insistit Malmström que segueix “amb molta preocupació” els aranzels imposats per la Xina i els Estats Units. L’anàlisi realitzada pel seu departament confirma també que laXina continua sent el país que més obstacles manté (37) a les inversions de tercers països, per davant de Rússia (34), l’Índia (25), Indonèsia (25), elsEstats Units (23), Turquia (20), elBrasil (18), Corea del sud (17), Austràlia (15), Tailàndia (12), Mèxic (11) i Algèria (19). 

Les barreres de la Xina, les més nocives

Els quatre països que més obstacles van introduir el 2018 van ser Algèria i l’Índia (5), seguits de la Xina i els Estats Units (4 cada un), així com Indonèsia, l’Iran i el Brasil (3, respectivament). Són, no obstant, les barreres de la Xina les més nocives per al comerç i les inversions europees amb un impacte potencial de 25.700 milions. Quant al tipus d’obstacles, majoritàriament es refereixen a requisits d’etiquetatge, mesures fiscals i reglamentàries, així com un augment dels aranzels i les quotes.

El sector industrial continua acaparant el percentatge més gran de productes afectats per les restriccions. Malgrat l’augment del proteccionisme, la Comissió Europea ha anunciat que ha aconseguit eliminar un total de 123 barreres en els últims cinc anys que han permès elevar les exportacions europees en 6.000 milions addicionals. Només l’any passat van aconseguir eliminar-ne 35 que afectaven vuit sectors particularment: agricultura i pesca, automoció, tèxtils i cuir, vins i licors, cosmètics, productes minerals, així com peces d’avió i noves tecnologies.

Negociacions amb Mercosur

Quant al futur d’altres negociacions comercials, Malmström s’ha mostrat convençuda que hi ha temps per concloure un acord amb els països del Mercosur abans que acabi el seu mandat, el pròxim 31 d’octubre, tot i que ha admès que queden "qüestions difícils" per resoldre, especialment en l’àmbit de l’agricultura. "Mantenim contactes regulars" i "soc optimista, crec que podem acabar durant aquest mandat. És important concloure però no a qualsevol preu", ha avisat.