adatación a la llei

El Govern espanyol prepara una moratòria per a la connexió informàtica notarial de les hipoteques

Es considera que no tots els bancs estan preparats per a la tramitació 'online' de la documentació

Els notaris reafirmen que els seus sistema està preparat, però no així totes les entitats financeres

zentauroepp47551613 economia campa a hipotecas hipoteca bankia190416131218

El Govern presentarà aquest divendres una circular d’instrucció que ajornarà l’obligació d’utilitzar la plataforma informàtica del Col·legi de Notaris per formalitzar les hipoteques. Aquesta modificació no paralitzarà l’entrada en vigor de la llei prevista per al pròxim diumenge, 16 de juny, ni impedirà que es firmin els crèdits hipotecaris. La previsió és que es posi en marxa un règim transitori perquè clients i bancs es comuniquin amb els notaris per altres canals diferents a la nova plataforma 'online', a la qual ja s’han connectat alguns bancs, però no tot el sector. Particularment les entitats més petites i vinculades a la CECA són les que han trobat més dificultats per a l’adaptació tecnològica.

El Consell General del Notariat (CGN) ha donat a conèixer aquest divendres una nota en la qual explica que ha preparat els sistemes telemàtics del notariat per donar compliment a llei, fins i tot anteriorment a l’acabament de la tramitació parlamentària de la norma. "La plataforma notarial de la funció pública creada perquè el notari compleixi les funcions de verificació i control és plenament operativa i funciona sense que ni una sola incidència".

Entitats connectades

Destaquen, així mateix, que diferents entitats financeres han remès operacions a aquesta plataforma notarial, fins i tot anteriorment a l’aprovació de la llei el març, per evitar qualsevol paralització en el mercat hipotecari. I insisteixen que les dificultats de connexió que hi puguin haver"no són imputables a un funcionament indegut o una falta de preparació dels sistemes telemàtics del Consell General del Notariat".

Posen de manifest, així mateix, que el CGN està treballant estretament amb diverses entitats financeres per ajudar-les en els seus processos de remissió telemàtica, de manera que puguin complir les exigències de la llei. I destaquen que la possible existència d’una moratòria per complir el deure de remissió telemàtica "no vindria provocada per problemes tècnics de la plataforma notarial; respondria a la necessitat d’ampliar el termini de connexió, ja que els prestadors han tingut poc temps per adequar-s’hi, perquè les especificacions requerides a l’efecte es van establir a finals del mes d’abril."

Finalment, assenyalen que aquesta possible moratòria "no generarà cap problema als consumidors", al poder utilitzar-se com a curs el suport paper, si és que aquesta és finalment la decisió que s’adopta pels Ministeris de Justícia i d’Economia".

Temes:

Hipoteques