Supermercats

Santander arriba a un acord amb Fridman i evita l'entrada de Dia en preconcurs de creditors

La presidenta del banc anuncia que ha arribat a un acord amb Letterone que salva la companyia de la dissolució

zentauroepp45686549 mas dia supermercados181101180733 / Juan Medina

Una vegada més Mijaíl Fridman se salva ‘in extremis’ del problema. El banc que dirigeix Ana Patricia Botín no ha donat cap facilitat al fons d’inversió del rus, però finalment ha arribat a un acord amb Fridman sobre el deute per evitar l’entrada del grup aquest dilluns en preconcurs de creditors. La presidenta del Banc Santander ho avançava a mitja tarda via Twitter i el fons d’inversió informava del fet a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) temps després.

Letterone, principal accionista de la cadena de supermercats amb el 69,76% de Dia després de l’opa, aconseguia la setmana passada un acord amb 16 dels 17 bancs, però continuava sense tenir la llum verda del Banc Santander, el principal creditor dels supermercats Dia amb el 22,5% del finançament sindicat -912 milions d’euros. El principal escull es trobava que Dia ha de fer front el juliol al venciment d’una emissió de bons de 300 milions d’euros i Fridman podria dedicar part de l’ampliació de capital al pagament d’aquests bons.

La presidenta del Santander, Ana Patricia Botín, es queixava en declaracions als mitjans de comunicació després de la seva participació en un acte organitzat per 'Finantial Times', una hora abans de l’anunci de l’acord a la xarxa social, que el que reben els bancs espanyols "és realment molt inferior" al que reben els bonistes estrangers, que va xifrar en el 100%, segons recull Europa Press. I vet aquí el problema. Una hora més tard, Botín anunciava a Twitter l’acord i feia referència precisament a l’eliminació d’aquesta diferència. "Finalment el president de Letterone s’ha compromès a treballar per eliminar la discriminació entre bonistes i bancs de Dia, fet que creiem que és un tractament just. Santander de manera responsable ha decidit recolzar Dia i els seus empleats", va escriure Botín.

L’acord tancat entre Letterone i la resta d’entitats –la resta de bancs van firmar divendres passat– es resumeix en l’extensió dels venciments del deute fins al març de 2023 (el mateix que es va acordar amb el Consell d’Administració), la no-amortització de la mateixa amb els diners de l’ampliació ni de la desinversió de les perfumeries Clarel ni dels supermercats Max Descuento i noves línies de finançament de 380 milions per al pagament a proveïdors. 

Amb l’opa resolta i l’acord de refinançament bancari, només falta executar el nomenament d’una majoria de membres del Consell d’Administració de Dia proposats per LetterOne –on ara no tenen representació després que els seus consellers dimitissin a finals de l’any passat– per poder realitzar l’ampliació de capital de 500 milions compromesa en l’última junta d’accionistes de la companyia i així recuperar l’equilibri patrimonial i sortir de la situació de fallida tècnica. Dia va tancar el 2018 amb pèrdues de 352 milions i una caiguda en les vendes. L’inici del 2019 no ha sigut millor: pèrdues de 144 milions.

La CNMV “analitza” les paraules de Botín

Les declaracions d’Ana Patricia Botín afirmant que Fridman ofereix menys als bancs creditors de Dia que als bonistes estrangers i el tweet amb el qual ha donat llum verda a l’anhelat acord entre Dia i Santander –a les 17.20 hores, abans del tancament de la Borsa– no han passat desapercebuts a ulls del supervisor espanyol. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha anunciat estar "estudiant o analitzant", tant les declaracions com el tweet de la presidenta del Banc Santander, per saber <strong>com s’han produït</strong> i <strong>quin efecte han tingut</strong>, segons informa Europa Press. No obstant, el regulador aclareix que no s’ha obert cap tipus d’investigació formal, sinó que es tracta d’examinar els fets al detall.