Desigualtat

Treball estudiarà si el càlcul de la pensió per als treballadors a temps parcial és sexista

Si l'estudi de la Seguretat Social determinés que existeix una discriminació cap a les dones, el Ministeri realitzaria una proposta de reforma

El moviment del Govern arriba després d'una recent sentència de la justícia europea que apuntava en aquesta direcció

valerio

El Ministeri de Treball revisarà el sistema de càlcul de les pensions dels treballadors a temps parcial per determinar si genera un biaix sexista contra les dones. Així ho ha anunciat aquest dijous en un comunicat després que dimecres es fes pública una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), en la qual veia una discriminació indirecta, a causa que la gran majoria de jornades parcials les realitzen dones.

La secretaria d’Estat de la Seguretat Social realitzarà durant els pròxims dos o tres mesos un estudi per determinar, des d’una perspectiva “social i legal”, segons traslladen fonts del Ministeri, sí realment existeix aquesta discriminació. Segons les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre del 2019, del total d’hores a la setmana treballades a temps parcial, el 75,2% les van realitzar dones.

Si l’estudi determinés que existeix una vulneració al principi d’igualtat entre homes i dones en el sistema de càlcul de la pensió per als treballadors a temps parcial, fonts del Ministeri afirmen que es passaria a elaborar una proposta de reforma perquè el pròxim Govern la pogués dur a terme.

El Ministeri de Treball s’avança així a una possible allau de demandes, després de conèixer-se dimecres passat la decisió del TJUE. Atesa l’estructuralitat de la parcialitat femenina, la cort instava el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, des d’on es va elevar el cas, a avaluar si les dades de parcialitat eren “vàlides, representatives i significatives”. En cas de ser així i ja que les sentències del TJUE generen jurisprudència, els magistrats castellanolleonesos haurien de sentenciar a favor de tot demandant, amb aquesta casuística, que fes arribar el seu cas als tribunals.