Desacceleració

La banca endureix el crèdit al consum i les demanda cau després de tres anys d'alces

Un informe del Banc d'Espanya assenyala com a responsable l'empitjorament de les perspectives econòmiques generals

zentauroepp10239064 madrid 29 03 2009 economia esta tarde el banco de 180827170753 / AGUSTIN CATALAN

El sector financer espanyol va endurir lleument els criteris per concedir crèdits al consum i a altres finalitats en el primer trimestre de l’any, període en el qual la demanda d’aquesta mena de finançament per part de famílies i empreses es va reduir per primera vegada des de finals del 2016. El Banc d’Espanya ha publicat aquest dimarts l’Enquesta sobre préstecs Bancaris a Espanya, d’abril del 2019, que conté informació sobre l’evolució de les condicions d’oferta i demanda de crèdit en el primer trimestre de l’any, així com sobre les perspectives per als tres mesos següents.

L’enquesta, que ha sigut elaborada a partir de les respostes de deu institucions espanyoles, indica que, de forma general, es va produir una evolució una mica "menys expansiva" de l’oferta i de la demanda de crèdit, tant a Espanya com en el conjunt de l’àrea de l’euro durant el primer trimestre del 2019. Segons l’enquesta, les entitats financeres espanyoles van endurir lleugerament els criteris per a aprovar els préstecs concedits a les llars, tant els que estan destinats a la compra de vivenda com al consum i altres finalitats, entre el gener i el març del 2019.

L’enduriment dels criteris per concedir crèdits al consum es produeix per segon trimestre consecutiu. L’empitjorament de les perspectives econòmiques generals podria explicar aquest fet, segons s’explica a l’enquesta del Banc d’Espanya, que també destaca la caiguda registrada, per primera vegada des de finals del 2016, de la demanda dels crèdits al consum per part de famílies i empreses.

I això, com a resultat d’una menor despesa en béns de consum duradora, així com d’un ascens del finançament intern mitjançant estalvis, i d’un ús més gran de préstecs d’altres entitats i d’un altre finançament extern. Al contrari, la demanda de crèdit per a la compra d’una vivenda va augmentar lleument.

Per al trimestre en curs, les entitats espanyoles enquestades anticipaven una lleugera relaxació dels criteris de concessió de préstecs a empreses, i una estabilitat en els dos segments de finançament a les llars, és a dir, consum i vivenda.

Respecte a la demanda, si es compleixen les seves previsions, les peticions de finançament tornaran a descendir lleugerament en el cas de les societats, i augmentaran en llars, tant per a vivenda com per a consum.

L’enquesta també recull les impressions de la banca espanyola sobre el programa ampliat de compra d’actius del Banc Central Europeu (BCE), sobre el qual les entitats assenyalen que va propiciar, durant els últims sis mesos, un lleuger augment dels seus actius totals, i una millora de la seva situació financera en termes de condicions de liquiditat i de finançament. No obstant, hauria impactat en la seva rendibilitat.