balanç anual

Els ajuntaments se sumen a la baixada d'inversió en obra pública

L'administració local ha reduït un 25% les licitacions realitzades en el primer trimestre del 2019

zentauroepp46463615 barcelona 07 01 2019 barcelona la tinenta d alcaldia d ec190107145204

El 2018 va ser un any gris per a la licitació d’obra pública a Catalunya. Amb prou feines va créixer respecte al 2017, un any ja dolent per a les empreses del sector pel baix volum de contractació. Però el 2019 apunta a ser un any amb una tonalitat encara més fosca –‘gris marengo", segons ha explicat el president de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), Joaquim Llansó, que ha presentat aquest dimarts l’evolució del sector de la construcció a Catalunya.

La raó per la qual el 2019 no pinta particularment bé és la baixada de la licitació en la contractació d’obra pública per part dels ajuntaments en el primer trimestre del 2019. "Aquest any ja hi ha eleccions municipals i l’adminsitració local comença a reduir la inversió en obra pública", ha explicat Llansó, que ha recordat que les altres dues administracions –la central i l’autonòmica– no només no han augmentat la seva licitació, sinó que cap de les dues compta amb pressupostos aprovats, i per això la inversió al llarg de l’any "se’n ressentirà", ja que no és previsible que fins al setembre es pugui comptar amb pressupostos, si és que es pot constituir un Govern a Madrid i a Barcelona i el Govern pot consensuar els comptes.

Segons la Cambra de Contractistes, en el primer trimestre del 2019 les administracions locals ha licitat obres per valor de 231 milions d’euros, cosa que representa una caiguda del 25% respecte a l’últim trimestre del 2018 i és un 5% inferior a la del primer trimestre de l’any  passat. "No crec que en el conjunt de l’any s’assoleixin els 1.671 milions que els ajuntaments van invertir l’any anterior", ha anticipat Llansó, any en què es va incrementar particularment la inversió com a previ als comicis municipals del mes de maig. 

Cicles electorals

"L’obra pública es veu molt afectada pels cicles electorals i l’aprovació o no de pressupostos. La celebració d’eleccions municipals el maig d’aquest any ha suposat un augment de licitació i d’inversions de l’adminsitració local, que no tindrà continuïtat per al que queda d’any", assenyalen les perspectives inversors dels constructors. La CCOC insisteix que la falta de pressupostos per part de les administracions central i autonòmica "vol dir que no es poden iniciar nous projectes i per tant la iniciatives proposades pels dos governs es veuran frenades, i es retardaran les aplicacions pressupostàries destinades  a inversió que, a més de ser escasses quantitativament, tindran una tramitació més complicada administrativament i es demoraran en el temps", plantegen.

Temes:

Construcció