igualtat

Espanya es despenja d'Europa en dones conselleres de grans empreses

La presència femenina en els òrgans d'administració de l'Ibex 35 es va estancar en el 23% l'any passat

La CNMV admet que és "difícil" que es compleixi la seva recomanació d'arribar al 30% el 2020

  / JOSÉ LUIS ROCA

L’any del #Metoo i de la vaga feminista del 8-M ha tingut poc impacte en els consells d’administració de les grans empreses cotitzades espanyoles. El 2018, el nombre de conselleres de l’Ibex 35 es va situar en 108, només dues més que dotze mesos abans. El ritme d’increment, així, es va desaccelerar des del 15,2% del 2017 a l’1,89%. Les grans companyies continuen prioritzant els homes, que van ocupar cinc dels set nous llocs que es van crear. En conseqüència, el pes femení en els consells es va estancar: amb prou feines va pujar del 23,66% al 23,74%.

Les grans companyies espanyoles estan demostrant estar molt menys conscienciades que la majoria de les europees sobre la importància de tenir dones en els seus màxims òrgans d’administració. Segons un estudi que Atrevia i l’IESE han publicat aquest dimecres, les grans cotitzades dels 28 països de la Unió Europea tenen de mitjana un 26,7% de dones en els seus consells. La bretxa amb les empreses espanyoles s’ha doblat pràcticament en un any: d’1,6 a 3 punts. 

La situació és encara pitjor si es compara amb els principals països del continent. Amb dades de l’'European Institute for Gender Equality', França lidera la presència femenina en els consells de les grans cotitzades (44%), seguida per Itàlia (36,4%), Suècia (36,1%), Finlàndia (34,5%), Alemanya (33,8%), Bèlgica (32%) i Holanda (30,7%). Espanya està al nivell de països com Portugal (21,6%) i Polònia (21%).

Objectiu impossible

Si es tenen en compte les 129 empreses cotitzades a Espanya, no només les de l’Ibex 35, la presència femenina en els consells es va incrementar el 3,9% l’any passat, fins a sumar 268 conselleres, una xifra que suposa el 20,3% del total. És a dir, que les companyies segueixen molt lluny de complir l’objectiu d’almenys un 30% el 2020 que els va recomanar la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El president del supervisor borsari, Sebastián Albella, va reconèixer aquest dilluns que és "difícil" que s’aconsegueixi aquesta meta. Per aconseguir-ho, seria necessari incorporar unes 128 conselleres entre aquest any i el pròxim, 28 d’elles a les grans empreses.

Albella també va destacar que la majoria de les conselleres són independents o dominicals (en representació d’accionistes principals) i n’hi ha molt poques que tinguin poders executius. "Té a veure que passa el mateix en l’alta direcció", va assenyalar amb referència a les poca presència femenina en la primera línia de gestió de les companyies. Només el 3,8% (un punt menys que l’any passat) són conselleres executives (4,63% en l’Ibex 35).

Insistir

L’estudi assenyala, així mateix, que hi ha 15 empreses del mercat continu sense cap consellera (cap de l’Ibex 35) i 35 més amb una única dona en el seu consell, cosa que implica que el 38,8% de les companyies d’aquest mercat tenen menys de dues dones en els seus màxims òrgans de govern. Les 94 cotitzades que no són a l’Ibex 35 tenen en total 160 conselleres, que representen el 18,5% del total dels llocs. Aquestes companyies compten de mitjana amb 1,7 conselleres, davant les 3,09 de les grans. Les empreses de béns de consum, financeres i tecnològiques són les que tenen més presència femenina, al contrari que les de construcció i immobiliàries

"Les dades revelen que s’ha de continuar insistint en els beneficis que suposa incorporar dones en els consells d’administració perquè la diversitat és sinèrgica. Quan els comitès són més diversos són més creatius, entenen millor el mercat i poden respondre millor als desafiaments, cosa que fa ser més productius", ha defensat Nuria Chinchilla, professora de l’IESE.