POLÍTICA MONETÀRIA

El BCE manté els tipus en el 0% i no varia la seva estratègia

La previsió és que el preu dels diners no varia, almenys, fins al pròxim estiu

undefined45613241 epa7303 fr ncfort alemania 25 10 2018 el presidente de181030203043 / ARMANDO BABANI

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit avui mantenir els tipus d’interès que presta als bancs setmanalment en el 0% i la seva orientació respecte al futur, pel que preveu que seguiran en el nivell actual, fins i tot almenys, durant l’estiu del 2019.

Després de la reunió del seu Consell de Govern, el BCE va informar que continuarà cobrant als bancs un 0,4% per l’excés de les seves reserves a un dia (facilitat marginal de dipòsit) i que els continuarà prestant un dia al 0,25 % (facilitat marginal de crèdit).

El BCE reinvertirà el principal dels bons adquirits mitjançant el programa de compra de deute pública i privada que vagin vencent durant un període prolongat després de la data en la qual comencin a pujar els tipus d’interès oficials. L’entitat que presideix Mario Draghi es compromet a reinvertir els bons "durant el temps que sigui necessari per mantenir unes condicions de liquiditat favorables i un ampli grau d’acomodació monetària", afegeix el comunicat.

Els mercats preveien que el BCE començaria a apujar la taxa de dipòsit el setembre d’aquest any, però ara consideren que el BCE no començarà a incrementar els tipus d’interès fins al 2020 perquè el creixement de la zona de l’euro s’alenteix.

El creixement econòmic de la zona euro s’acosta a la paralització al registrar la seva mínima dels últims cinc anys i mig el gener, segons dades d’IHS Markit. L’Índex Compost de l’activitat total de la zona euro, del sector manufacturer i serveis, es va situar en 50,7 (51,1 al desembre), la seva mínima dels últims seixanta-sis mesos.

La Reserva Federal (Fed) també ha mostrat les últimes setmanes cautela respecte a les pròximes pujades dels tipus d’interès als EUA a causa de la moderada inflació.