retard en els comptes

Aragonès admet que hi haurà una pròrroga tècnica en els pressupostos

El Govern afirma que la prolongació durarà unes setmanes, fins que s'aprovin els comptes del 2019

zentauroepp45805158 el vicepresident del govern pere aragon s durant una inter181108111250 / Rafa Garrido

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha admès que caldrà fer una "pròrroga tècnica" dels pressupostos de la Generalitat durant "les primeres setmanes de l’any", fins que es puguin tirar endavant els comptes per al 2019, el projecte dels quals s’està ultimant. "No és una pròrroga pressupostària per a tot l’any, hi haurà una pròrroga tècnica per a les primeres setmanes de l’any", ha afirmat durant la sessió de control parlamentària, en resposta a una interpel·lació dels comuns.

Concretament, el diputat de Catalunya En Comú-Podem David Cid li ha retret el retard en la presentació del projecte de comptes per al 2019, que es tradueix en una pròrroga automàtica dels pressupostos anteriors –els que hi ha vigents ara són els de 2017– a l’acabar-se l’any natural i fa que Catalunya encadeni nou anys de pròrroga pressupostària.

Impacte fiscal

També ha retret al vicepresident català que el projecte que va esbossar ahir davant els sindicats no inclogui una reforma fiscal que modifiqui l’impost de successions i pugi l’IRPF al 2% de població amb rendes més altes. En aquest sentit, Cid ha avisat que, a partir de gener, el seu grup entrarà aquestes mesures com a propostes de llei si la Conselleria d’Economia no accedeix a incloure-les en els pressupostos.

Aragonès, per la seva banda, ha incidit en el caràcter social dels comptes presentats, que incorporen increments del voltant del 9% en les partides dels departaments d’Educació i de Treball, Assumptes Socials i Famílies, així com un important augment en Salut.

Dilluns va transcendir que Aragonès ultima un projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2019 amb un augment de la despesa per als diferents departaments d’1.644,3 milions d’euros en comparació al pressupost vigent, el del 2017. Entre les mesures que inclouen, figura destinar més de 300 milions a la renda garantida de ciutadania i 20 milions més per finançar l’educació de 0 a 3 anys.