Energia

Endesa creu que és "inviable" tenir un sector cent per cent renovable "demà"

Jose Bogas aposta per una transició "intel·ligent" d'aquí al 2050 entre la introducció de renovables i el tancament de nuclears

El conseller delegat d’Endesa, José Bogas, considera que és "inviable" que "demà" el sector elèctric sigui cent per cent renovable. "Hi ha una transició energètica del que avui tenim al que pretenem d’aquí al 2050 i aquesta transició s’ha de fer amb intel·ligència, és a dir, gradualment anar introduint renovables i gradualment anar tancant centrals que avui dia contaminen", ha explicat.

Bogas ha fet aquestes declaracions als mitjans abans de la presentació del pla de mobilitat elèctrica de la companyia, ja que se li ha preguntat per la intenció del Govern de tancar les centrals nuclears al final de la seva vida útil, és a dir, tenir zero nuclears l’any 2030, després del tancament de la central de Trillo, que és la més recent i la vida útil de la qual s’acabarà el 2028, una cosa que ja va anunciar la ministra Teresa Ribera en la seva primera comissió de Transició Ecològica. 

"Hem d'evitar q ens venci l’ansietat, moltes vegades voldríem que aquest sector elèctric cent per cent renovable fos demà, és inviable que sigui demà, s’ha de compassar obtenint la reducció més gran possible de CO2, amb un cost competitiu i preservant la seguretat del subministrament, s’ha de jugar amb aquest triangle intel·ligentment, i això farà que, evidentment, s’aniran tancant aquestes centrals de manera gradual", ha afegit.

Pel conseller delegat de l’energètica, el repte de l’energia és "passar d’un sistema elèctric que avui dia té centrals que emeten CO2 a l’atmosfera fonamentalment, però que també proporcionen fermesa al sistema, que amb el desenvolupament de les bateries i de l’emmagatzemament, juntament amb el desenvolupament de les renovables, sigui capaç de fer-ho”.

Centrals de carbó

Sobre el tancament de les centrals tèrmiques d’Andorra (Terol) i de Cubillos del Sil (Lleó), Bogás no ha volgut confirmar-ne el tancament. No obstant, ha reiterat que la setmana que ve en la presentació del pla estratègic de la companyia donarà més detalls.