polèmica per la decisió del Suprem

Sánchez canviarà la llei perquè la banca pagui l'impost de les hipoteques

El nou decret entrarà en vigor dilluns vinent i afectarà només els crèdits nous

El president demana no barrejar la polèmica del Suprem amb la seva credibilitat davant del procés

ddkmv4rwzcm4fxyuny8nr21100 / periodico

El Govern prova de rebaixar l’onada d’indignació ciutadana generada després de la polèmica sentència del Tribunal Suprem sobre el pagament de l’impost de les hipoteques. El president, Pedro Sánchez, ha lamentat la decisió judicial i ha anunciat que el seu Executiu aprovarà aquest dijous en el Consell de Ministres una modificació legislativa perquè siguin les entitats financeres, i no els consumidors, els que assumeixin el pagament d’aquest gravamen; això sí, la mesura no tindrà retroactivitat. "Volem que pagui la banca i no la ciutadania", ha resumit Sánchez en una compareixença a la Moncloa.

La via per fer el canvi és modificar la llei que regula l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats amb un decret llei que es validarà aquest dijous i entrarà en vigor dilluns, després de la seva publicació divendres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). D’aquesta manera, els ciutadans que firmin hipoteques a partir de la setmana que ve estaran exempts de pagar l’impost i haurà de ser abonat pels bancs. El Govern rebutja, d’aquesta manera, la proposta del PP per eliminar totalment la taxa, i addueix que aquest impost permet a les comunitats autònomes una recaptació fonamental per poder sufragar l’Estat del benestar. 

A més, el Govern anuncia la creació d’una autoritat independent de protecció de clients financers, per evitar eventuals abusos de la banca. 

Sánchez ha demanat al Tribunal Suprem que obri una "reflexió" i faci "autocrítica", però ha volgut a tota hora desvincular la seva decepció per aquesta sentència d’un descrèdit generalitzat sobre la seva reputació que pogués afectar la seva credibilitat davant de l’imminent judici als líders del procés.  

"El Tribunal Suprem ha de fer autocrítica, però són coses diferents, no té res a veure una cosa amb l’altra", ha opinat. Fonts de la Moncloa no amaguen la inquietud en l’Executiu perquè la polèmica de les hipoteques erosioni la imatge del tribunal a les portes del judici de contingut polític més transcendent de la democràcia.

Carrer o institucions

Aquesta preocupació per la reputació del TS i el fet que el principal aliat de Sánchez, Pablo Iglesias, hagi fet una crida a la ciutadania agitant la indignació per participar en una manifestació massiva dissabte vinent, ha accelerat la resposta del Govern. Al principi, després de conèixer-se la decisió, l’Executiu va dir que no expressaria la seva opinió fins dijous. El clima d’incendi ha obligat el gabinet presidencial a prémer l’accelerador. 

Sánchez ha evitat criticar Iglesias, però ha marcat distàncies. "Cada partit és lliure de fer oposició com ho consideri oportú. Nosaltres creiem que l’oposició s’ha de fer a les institucions", ha apuntat el president. Des de la Moncloa volen subratllar que, mentre alguns es dediquen a agitar el carrer, les respostes efectives estan al Parlament. Un debat (carrer vs. institucions) que les famílies de Podem coneixen bé. 

Sánchez no ha respost si, amb aquest context, el Govern desestima o manté la intenció d’aprovar un nou impost a la banca. El ministeri d’Hisenda va admetre la setmana passada que la sentència del Suprem condicionava la voluntat de l’Executiu de forçar els bancs a fer una aportació més gran al Fons de Garantia de Dipòsits per evitar haver de donar nous ajuts públics aquest any. El president ha remès aquesta resposta al Ministeri d’Economia.