TARGETES 'BLACK'

Rodrigo Rato ingressa a la presó de Soto del Real

L'exvicepresident del Govern està condemnat a quatre anys i mig de presó per l'ús de les targetes de 'black' de Caja Madrid i Bankia

vcdl30qackwolliadpoi841100 / periodico

Esgotant el termini donat pel jutge, Rodrigo Rato ha ingressat aquest dijous, a les 13 hores, a la presó de Soto del Real. A l’arribar a la presó de la serra madrilenya, ha atès els mitjans que esperaven a la porta per declarar: "Accepto la meva obligació davant de la societat. Assumeixo els errors que he pogut cometre. Demano perdó a la societat i a aquelles persones que puguin haver-se sentit decebudes i afectades". Abans de girar cua i dirigir-se a la porta del centre penitenciari, també ha agraït el recolzament de la seva família.

Ja a la presó, Rato resol avui la paperassa d’ingrés, se sotmet a un examen mèdic i s’entrevista amb un psicòleg. Un pres de confiança l’acompanyarà a tota hora, com a vigilància, durant la seva aclimatació a la vida carcerària, que els acabats d’arribar a Soto del Real realitzen en un mòdul d’ingressos. 

El que va ser vicepresident del Govern, ministre d’Economia i director de l’FMI va demanar que la seva entrada a la presó quedés en suspens mentre es resolia el seu recurs d’empara, però la Secció IV Penal de l’Audiència Nacional l’hi va negar aquest dimecres.

Rato està condemnat a quatre anys i mig de presó pel mal ús de les targetes 'black' de Caja Madrid i Bankia. En la sentència final del cas, que afecta 63 exdirigents de la caixa –15 d’ells amb penes d’obligada entrada a la presó, ja que superen els dos anys–, el Tribunal Suprem va donar fins a aquest 25 d’octubre a Rato per ingressar a la presó, després de disposar "al seu aire" i sense empremta tributària dels diners de l’entitat per a despeses personals que no van tenir "control de cap mena".  

Els primers a entrar-hi

Pel mateix cas de les 'targetes black' de l’antiga Caja Madrid, el 17 d’octubre passat van ingressar a la presó l’exsecretari d’Estat d’Hisenda en el Govern de José María Aznar, Estanislao Rodríguez-Ponga, condemnat a tres anys i dos mesos, i l’exdirigent de CCOO Antonio del Rey, amb pena de dos anys i sis mesos.

El primer va acudir també a la presó madrilenya de Soto del Real. El segon ha acabat a la de Navalcarnero després de triar erròniament un Centre d’Inserció Social, el Victoria Kent, considerant que entraria en tercer grau immediatament. Institucions Penitenciàries li va corregir la suposició.

També van ingressar a presó, el 23 d’octubre, l’exsecretari general de CCOO a Madrid Rodolfo Benito i l’exmembre de la comissió de control de la caixa, Miguel Ángel Abejón. Tots dos compleixen ja condemna a la presó de Navalcarnero.

El via crucis judicial de Rato no ha acabat amb aquest ingrés a la presó. El pròxim 26 de novembre comença el judici per la suposadament fraudulenta sortida a borsa de Bankia. A més, està sent investigat junt amb altres membres de la seva família en una causa per blanqueig de capitals i frau fiscal.