JUSTÍCIA

Jutges per a la Democràcia exigeix la dimissió del president de la Sala Tercera del Suprem per les hipoteques

Acusa Díez-Picazo Giménez de generar "alama social" i fomentar el desprestigi de la professió

olerin45513614 barcelona 18 10 2018 economia oficina de kutxabank en sants181019193736 / FERRAN NADEU

Jutges per a la Democràcia ha exigit aquest dilluns "la immediata dimissió" de Luis María Díez-Picazo com a president de la Sala Tercera del Tribunal Suprem per la seva "nefasta gestió" en la controvertida decisió de la seva Secció Segona, que s’ha de fer càrrec de l’impost d’actes jurídics documentats (AJD) en les hipoteques.

Aquesta associació de magistrats remarca el gran impacte d’aquesta mesura urgent. "No existeixen precedents d’aquesta insòlita actuació del Sr. Díez-Picazo Giménez: si volia fer ús dels arts. 197 i 198 de la llei orgànica del poder judicial, aquestes facultats s’han d’exercitar abans del dictat de la sentència. Altrament el Sr. Díaz-Picazo s’enfronta a la incompetència, incomprensió, mala imatge de l’Administració de Justícia que ha generat, a més del consegüent descrèdit dels seus propis companys, els quals presideix i que han elaborat una sentència perfectament discutida, raonada i raonable", recalca.

Per això, Jutges per a la Democràcia l'assenyala com a "únic i exclusiu responsable" i l’acusa de generar "alarma social", "desconcert en la ciutadania, que no saben què fer amb les seves hipoteques i tota la seva economia domèstica" i "inseguretat jurídica", a més de posar "en dubte la imparcialitat i independència dels jutges, cosa que genera davant de la ciutadania una imatge" del sector.

Precisament, el president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, es reuneix aquest dilluns d’urgència amb els magistrats que van dictar la sentència que establia que la banca, i no els seus clients, s’havia de fer càrrec del pagament de l’impost d’actes jurídics documentats en la firma d’una hipoteca. En aquesta cimera també hi és present Díez Picazo. Es tracta de fer balanç de danys i conèixer el que va passar després que aquest últim deixés en l’aire la decisió dels primers d’atribuir a les entitats bancàries el pagament d’aquest tribut.

La reunió és de caràcter intern i no té transcendència jurisdiccional, han assenyalat a Europa Press fonts d’aquest òrgan, que afegeixen que la reunió obeeix a la necessitat de llimar asprors entre Nicolás Maurandi, president de la secció que va dictar la sentència –que va canviar la jurisprudència existent fins al moment sobre el subjecte passiu a qui correspon el pagament de l’impost d’hipoteques–, i el mateix Díaz Picazo.

Temes:

Hipoteques