Dades INE

L'IPC va pujar al setembre més de l'esperat, al 2,3%

La inflació va augmentar una dècima respecte a l'agost, esperonada per l'increment en els preus de l'energia, principalment, de l'electricitat

40983231 591 / ALBERT BERTRAN

La inflació segueix la seva escalada i el setembre va acabar tancant amb un augment del 2,3% del’IPC, una xifra una dècima superior a l’avançada a finals d’aquest mes per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i superior, al seu torn, a la internaual registrada a l’agost. Les dades confirmen, en conseqüència, i amb un lleuger augment de la intensitat, cinc mesos consecutius de l’IPC, per sobre dels dos punts.

El principal responsable coincideix amb el ja assenyalat per les dades avançades: l’alt i creixent preu del’electricitat, tal com ha assenyalat l’INE al seu informe publicat aquest dijous. Aquest va registrar una pujada entre el setembre del 2017 i el del 2018 del 13,7%. Les energies, en conjunt, han empès la inflació cap amunt, ja que el gas i el gasoil utilitzat per alimentar la calefacció també han vist incrementats els seus preus.

La vivenda va ser un altre dels elements que va representar un pes important en l’augment i la taxa de la qual va créixer un punt, i es va situar en el 5,3%. Això va ser conseqüència, al seu torn, de la pujada dels preus de l’electricitat, enfront de l’estabilitat registrada l’any passat.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent, és a dir, l’índex general que no contempla els aliments no elaborats ni els productes energètics, es va mantenir en el 0,8%, per tant, se situa un punt i mig per sota de la xifra de l’IPC general.

Temes:

IPC