Obres a concurs

La CNMC expedienta set constructores per haver manipulat licitacions públiques

L'organisme estatal acusa Acciona, Corsán-Corviam, Dragados (ACS), FCC, Ferrovial, OHL i Sacyr de repartir-se el mercat per limitar la competència

zentauroepp40851720 barcelona 07 11 2017 gruas en edificios en obras en el eixa180102114854 / FERRAN SENDRA

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha incoat un expedient sancionador contra AccionaCorsán-CorviamDragados (ACS)FCCFerrovialOHL i Sacyr per, presumptament, haver manipulat la seva participació en licitacions públiques per a la construcció i rehabilitació d’infraestructures i edificis.

Segons ha informat aquest dijous l’organisme regulador, les pràctiques anticompetitives consistirien en acords i intercanvis d’informació entre les esmentades empreses per tal de restringir la competència en licitacions convocades per diferents administracions públiques a Espanya.

Els esmentats acords i intercanvis haurien tingut una especial incidència en la preparació de les seves ofertes tècniques de cara a les esmentades licitacions i s’haurien instrumentat, entre altres vies, mitjançant la constituciód’"un grup estable i formal" per part de les esmentades companyies.

D’aquesta manera, decidien amb "caràcter setmanal" si contractaven conjuntament els diferents aspectes que incloïa l’oferta tècnica de les licitacions que anaven fent-se públiques.

Repartiment de mercat

El cas té el seu origen en documentació trobada durant la instrucció d’un altre expedient i que no tenia relació amb el cas que s’estava investigant.

Al juny del 2017, la CNMC va informar que investigava possibles pràctiques anticompetitives als mercats de la construcció i rehabilitació d’infraestructures i edificacions consistents en el repartiment de mercat mitjançant la fixació de condicions comercials o l’intercanvi d’informació comercial sensible.

Segons la mateixa font, després de l’esmentada troballa, la Direcció de Competència de la CNMC va procedir a incorporar la documentació en un expedient diferent i va dur a termeinspeccions domiciliàries en quatre de les empreses incoades.

En vista de la informació disponible i de la documentació obtinguda en el marc de les esmentades inspeccions, la CNMC considera que existeixen "indicis racionals" de la comissió per part d’Acciona Construcción, Corsán-Corviam, Dragados, FCC Construcción, Ferrovial Agromán, Obrascón Huarte Lain i Sacyr Construcción, de possibles infraccions de la normativa de competència.

En un comunicat, l’organisme recorda que la incoació d’un expedient no prejutja el resultat final de la investigació i que ara compta amb un màxim de 18 mesos per a la seva instrucció i resolució.

La CNMC afegeix que la investigació dels càrtels és una de les seves prioritats d’actuació per l’especial gravetat de les seves conseqüències sobre els consumidors i sobre el correcte funcionament dels mercats.

Per a això explica, entre altres instruments, amb el programa de clemència, que permet a les empreses que formen part d’un càrtel beneficiar-se del’exempció del pagament de la multa, sempre que aportin elements de prova que possibilitin la seva detecció.

Temes:

Construcció