GRAVAMEN

El Suprem avala l'impost de la Generalitat a les grans superfícies

Només tomba que s'eximeixin de la taxa les grans superfícies de caràcter col·lectiu amb espai superior a 2.500 metres quadrats

Centre d’Ikea a Sabadell. / PERIODICO

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha avalat l’impost de la Generalitat a les grans superfícies comercials excepte una de les seves excepcions, la que afectava els establiments de caràcter col·lectiu amb superfície superior a 2.500 metres quadrats.

En aquest cas, considera que constitueix una "ajuda d’Estat". És aquí on l’alt tribunal estima de forma parcial el recurs interposat per l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged) contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va considerar ajustat el dret d’aquest impost en la seva totalitat el setembre del 2012.

El Suprem aplica ara la doctrina fixada pel TJUE, que va dictaminar que el Tractat de Funcionament de la UE no s’oposa a establir un impost com l’analitzat.

La sentència considera que l’impost que grava els establiments comercials individuals de més de 2.500 metres quadrats i exonera els menors no constitueix una ajuda prohibida, i més quan deixa fora els establiments dedicats a la jardineria, vehicles, material per a la construcció maquinària i subministraments industrials.

També concedeix una reducció del 60% de la base liquidable a les botigues dedicades a la venda de mobiliari, portes i finestres i centrals de bricolatge que no suposin un impacte negatiu en el territori.

15 milions.

Sense tenir en compte els establiments col·lectius, la Generalitat va recaptar per aquest impost uns 15 milions d’euros el 2017 corresponents al 2016, segons fonts del Departament d’Economia de la Generalitat.