ÒBIT

Mor Luis Fuertes, primer secretari d'UGT Catalunya després de la dictadura

També va ser diputat per Barcelona en el Congrés

ugt

Luis Fuertes, que va ser primer secretari general dela UGT  de Catalunya després de la dictadura franquista, entre els anys 1976 i 1982, ha mort als 70 anys, segons ha informat el sindicat.

Nascut a Boisán, a la província de Lleó, el 1948, Fuertes es va instal·lar a Barcelona amb tot just 20 anys i va començar a treballar a l’empresa Hispano-Olivetti, on va ser membre de la comissió obrera de la fàbrica.

El 1968 es va afiliar a UGT i va reorganitzar la Federació del Metall de Catalunya. El 1972 i el 1974 va ser suspès de sou i feina dues vegades per organitzar vagues.

Fuertes va ser escollit secretari general de la UGT de Catalunya el 20 de juny de 1976 i va donar un impuls al rejoveniment del sindicat: molts dels quinze membres del nou secretariat nacional, amb Luis Fuertes al capdavant, havien nascut durant la postguerra i, en alguns casos, a l’estranger.

També va ser diputat en el Congrés per Barcelona (Grup Parlamentari Socialistes de Catalunya) en la primera legislatura, entre el 1979 i el 1982.

UGT ha expressat avui el seu condol als familiars i amics de Fuertes, de qui ha destacat el seu "paper primordial" com a "home clau en la reconstrucció del sindicalisme en una etapa essencial com els anys posteriors a la dictadura" franquista, i ha manifestat la seva "ferma voluntat de continuar el seu llegat".

Luis Fuertes va treballar també cinc anys a Sindicalistas Solidarios com a cooperant en diversos projectes d’enfortiment de les organitzacions sindicals llatinoamericanes en la seva lluita per un treball digne per a tothom.

En els últims anys havia realitzat aquesta tasca en un programa de l’Organització Internacional del Treball (OIT) per a l’enfortiment sindical a l’Amèrica Llatina.

Temes:

UGT