PRECARIETAT LABORAL

El 73% dels joves aturats de llarga durada no tenen estudis

USO demana impulsar la formació dual i aplicar "sense abusos" el contracte formatiu

El 55% dels contractes juvenils firmats el 2017 van ser de menys de tres mesos

undefined25862143 parados180809151353

La recuperació econòmica, que ha vingut acompanyada de rècords en afiliació i caiguda de l’atur, no està arribant als joves, sobretot als que no tenen estudis superiors. Així ho plasma l’estudi ‘Situació laboral de la joventut a Espanya’, presentat aquest dijous per la Unió Sindical Obrera (USO), en què es destaca que el 73,09% dels joves aturats de llarga durada tenen com a màxim el títol de l’educació secundària obligatòria (ESO).

Però els que compten amb una feina tampoc ho tenen tot guanyat: la taxa d’estabilitat en l’ocupació dels menors de 30 anys se situa en el 8,19%, tres punts inferior respecte a l’època precrisi (el 2008 es va situar en l’11%). Així, destaca la temporalitat en la contractació juvenil, ja que el 55% dels contractes a joves firmats el 2017 va ser de menys de tres mesos.

L’escassa qualitat de l’ocupació repercuteix directament en la independència econòmica dels espanyols menors de 30 anys. Segons les dades recollides per USO, només el 19,4% del col·lectiu està emancipat i amb prou feines el 4% pot permetre’s viure sol, el 29% dels quals reconeix no tenir independència econòmica. A més, destaca l’alt percentatge dels ingressos que els joves han de dedicar al lloguer o la hipoteca: el 61% del salari dels joves que han aconseguit comprar-se una vivenda va destinat a la hipoteca i un 69% dels ingressos dels que viuen de lloguer va dirigit a l’arrendament.

Per revertir la situació, USO reclama impulsar la formació professional dual i la inserció laboral a través de l’aplicació, "sense abusos", de contractes formatius en empreses que es complementin amb el programa de Garantia Juvenil amb càrrec als Pressupostos de l’Estat en lloc de fons europeus, com passa actualment. 

En aquest sentit, el sindicat remarca que els contractes formatius amb prou feines van representar el 0,7% del total firmat el mes de juliol passat i reclama una“nova modalitat de contracte d’inserció”,similar al model alemany, “que faciliti veritablement la transició dels joves a la vida activa”.

Temes:

Atur Joves