COMERÇ EXTERIOR

El Govern i la CE estudien portar a l'OMC els aranzels contra l'oliva espanyola

La ministra d'Indústria confirma que s'està buscant una acció europea conjunta per fer front als EUA

"Està en qüestió el sistema d'ajuts comunitaris" afirma el ministre d'Agricultura

tecnicomadrid44252912 ministra de industria reyes maroto

El Govern espanyol i la Comissió Europea no descarten portar davant del’Organització Mundial del Comerç (OMC) el cas dels aranzels dels EUA a l’oliva de taula espanyola.

La mateixa ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, hi ha posat èmfasi durant la seva compareixença parlamentària a la comissió d’Indústria. "El ministeri està analitzant mesures d’acció sense descartar denunciar-ho abans a l’OMC", ha dit Maroto.

"Aquest no és només un tema espanyol: és un tema europeu, perquè es posa en dubte la política europea de recolzament al sector agrícola, l’anomenada 'caixa verda", ha dit el ministre d’Agricultura, Luis Planas, a RTVE. Planas ha explicat que ja s’ha posat en contacte amb el comissari europeu d’Agricultura per emprendre accions conjuntes. "No són moments fàcils per al comerç internacional basat en regles", ha lamentat el ministre d’Agricultura en al·lusió a la política del president Donald Trump".

Antecedents

La preocupació del Govern espanyol pel sector de l’oliva ha augmentat després del dictamen recent de la International Trade Commission (ITC) que ha confirmat l’existència de la dada en la indústria nord-americana d’olives negres i el seu vincle causal amb les importacions d’aquest tipus de productes originaris d’Espanya.

La ITC és una agència federal independent del Govern dels Estats Units, amb representació bipartidista. Es preveu que la ITC publicarà el 24 de juliol la seva resolució, que ve a donar la raó al mateix Departament de Comerç (DoC) del Govern dels EUA en el seu propòsit d’aplicar aranzels a l’oliva de taula espanyola per considerar que s’exporta als EUA a preus de dúmping i que rep ajuts comunitaris i espanyols que li confereixen avantatges deslleials sobre les seves competidores americanes. Les mesures que estudia el DoC podrien comportar aranzels acumulats de fins al 52,5%

Denúncia davant de l’OMC

"Una vegada que els procediments al si de la ITC i del DoC ja han conclòs de manera desfavorable per als interessos espanyols i comunitaris, la Comissió Europea i la Secretaria d’Estat de Comerç estan analitzant totes les possibles vies d’acció per reaccionar en defensa del sector de l’oliva de taula i per salvaguardar la legalitat dels ajuts posats en qüestió per les autoritats nord-americanes. Entre les quals no es descarta la possibilitat de portar el cas a l’OMC", afirma el Ministeri d’Indústria en un comunicat oficial.