CREIXEMENT ECONÒMIC

Catalunya, al podi de creixement econòmic del 2018

Les comunitats d'Aragó, Múrcia i Catalunya són les que més augmentaran en Producte Interior Brut durant l'any, segons Ceprede

Catalunya és la tercera comunitat més dinàmica el 2018, amb un creixement del Producte Interior Brut del 3,1%, segons l’informe del Centre de Predicció Econòmica (Ceprede) de juny publicat aquest dimarts, que situa Aragó i Múrcia en primer i segon lloc, amb augments percentuals del 3,7 i del 3,2.

Per obtenir les prediccions, Ceprede ha tingut en compte quinze indicadors de l’activitat econòmica, com els afiliats a la Seguretat Social, l’índex de preus industrials, el consum de combustibles, les matriculacions, el comerç exterior o les pernoctacions, amb els quals després elabora una estimació del creixement regional del Producte Interior Brut (PIB).

L’estudi inclou que cinc comunitats autònomes creixeran aquest any per sobre de la mitjana (2,8%) per la qual cosa a aquestes tres regions s’afegeixen Andalusia i Galícia, totes dues amb increments del PIB del 2,9%.

Amb aquestes dades, Ceprede confirma que Aragó es manté com la regió més dinàmica, alhora que s’evidencia una elevada dispersió en el creixement de les comunitats el 2018, amb més d’1,7 punts percentuals de diferència.

Després dels avenços d’aquestes cinc regions per sobre de la mitjana, se situen les Balears i Madrid amb un PIB del 2,8 per cent, igual que el conjunt nacional.

Darrere d’aquestes dues autonomies, amb pujades del 2,7 per cent hi ha el País Valencià i Navarra, mentre que el País Basc i la Rioja, registren increments del 2,6.

Les regions amb menor creixement són les Canàries (2%) i Castella i Lleó (2,1%); Astúries (2,3%), Cantàbria (2,4%) i Extremadura i Castella-la Manxa (totes dues amb el 2,5%) a més de les ciutats de Ceuta i Melilla, amb un creixement conjunt del 2,2%.