política monetària

Draghi avisa que el BCE "serà pacient" per apujar els tipus

El president del BCE destaca que els sous es comencen a moure a l'alça en alguns països de l'euro

zentauroepp43749724 epa1655 riga letonia 14 06 2018 el presidente del banc180619114053 / VALDA KALNINA

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), l’òrgan rector de la política monetària de la zona euro, serà "pacient" a l’hora de determinar el moment d’emprendre la primera pujada dels tipus d’interès, una cosa que no succeirà abans de l’estiu del 2019, segons ha indicat el president de la institució, Mario Draghi. "Serem pacients a l’hora de determinar el moment de la primera pujada i adoptarem una aproximació gradual en l’ajustament de les polítiques", ha assenyalat el president del BCE durant la seva intervenció al Fòrum de Bancs Centrals, organitzat pel BCE a Sintra (Portugal).

Dijous passat, el BCE va anunciar el final del seu programa de compres d’actius a l’acabar el 2018 i va expressar el seu compromís de mantenir els tipus d’interès en els nivells actuals "almenys durant l’estiu", per deixar oberta la possibilitat d’una primera pujada del preu dels diners en el segon semestre del 2019. En qualsevol cas, Mario Draghi ha assegurat que el BCE manté la capacitat de reaccionar davant de futurs sotracs de l’economia i garantir la convergència de la inflació amb l’objectiu a mitjà termini de la institució.

"Estem preparats per ajustar tots els nostres instruments com sigui apropiat per garantir que la inflació es continuï movent cap al nostre objectiu a mitjà termini d’inflació, per sota però a prop del 2%", ha declarat el banquer romà, que ha subratlat que aquests potencials ajustaments seran "predictibles" i es realitzarien de manera gradual. "La política monetària de la zona euro continuarà sent pacient, persistent i prudent," ha afegit.

Sous, a l’alça

Quant a l’evolució dels preus, el banquer romà ha destacat que els sous es comencen a moure a l’alça, i ha destacat que els recents convenis salarials firmats en països com Alemanya, però també a França i Espanya, apunten a la continuació d’aquesta dinàmica salarial. "Hi ha indicis que la moderació en el creixement salarial del sector públic, que en el passat havia llastat el creixement salarial agregat, s’està començant a relaxar", va dir.

D’altra banda, el president del BCE ha assenyalat que els fonaments de l’economia de la zona euro es mantenen sòlids, malgrat que ha reconegut que "és innegable" que la incertesa sobre el creixement s’ha incrementat recentment. En referència a això, Draghi considera que existeixen tres riscos a la baixa per a l’evolució econòmica, incloent-hi l’amenaça del proteccionisme, l’alça dels preus del petroli a causa de problemes geopolítics al Pròxim Orient i la possibilitat d’una d’elevada i persistent volatilitat als mercats.

Per contra, l’expansió fiscal realitzada pels EUA i la prevista a diversos països de l’eurozona poden servir d’estímul al creixement.