Dades OCDE

La recuperació de l'economia es resisteix a arribar a les famílies

Així ho mostren les últimes dades de l'OCDE, que revelen que els ingressos disponibles de les famílies han baixat un 2,5% des del 2010

familias

L'ingrés disponible de les famílies espanyoles es va reduir un 0,14%l'últim trimestre del 2017, mentre que el producte interior brut (PIB) per càpita va créixer un 0,58%, segons les últimes dades publicades per l'OCDE aquest dilluns. Una xifra que en l'acumulat dels últims vuit anys revela que les famílies espanyoles tenien en el tancament del 2017 un 2,52% menys d'ingressos que el 2010

A la mitjana del conjunt del'OCDE  l'ingrés de les famílies sí que va créixer, encara que amb una intensitat més baixa que el PIB per càpita, com ja estava ocorrent els anys anteriors. L'últim trimestre de l'any passat, l'ingrés per persona (una vegada deduïts els impostos i les cotitzacions, i afegits els ajuts socials) va augmentar un 0,3% en termes reals, mentre el PIB va progressar un 0,5%.

L'evolució de l'ingrés disponible de les famílies espanyoles està experimentant una tendència de termòstat, és a dir, tendeix a pujar i baixar dibuixant becs, de manera poc lineal. L'exercici del 2017 va tancar en negatiu un any que va començar amb un ascens d'un 0,15%, va continuar el segon trimestre amb un creixement significatiu d'un 0,61%, seguit d'una desacceleració amb un creixement d'un 0,11%. Per finalment tancar en negatiu amb un retrocés d'un 0,14%. 

El PIB per càpita, a diferència, ha seguit una tendència més estable. Va començar l'any amb un ascens d'un 0,79% i el va acabar amb un d'un 0,58%, amb el primer l'increment com el més elevat i l'últim com el menys pronunciat. 

Una bretxa creixent

En els nou trimestres que van des d'octubre del 2015 fins al desembre del 2017 la renda disponible que tenen les famílies del conjunt de l'OCDE per comprar béns o serveis o per estalviar es va incrementar en un 2,3%, mentre la riquesa global va pujar un 3,8%

La diferència entre els dos indicadors,d'1,5 punts percentuals per al conjunt dels 35 països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), va ser de 4,6 punts al Regne Unit, d'1,7 punts als Estats Units i d'1,4 punts a la zona euro. Des del 2010, la bretxa va ser encara més gran: de 3,3 punts percentuals a l'OCDE, de fins a 6,7 punts al Regne Unit i de 6,6 punts a la zona euro, però només de 0,4 punts als Estats Units. 

A Espanya la diferència entre l'ingrés de les famílies i el PIB per càpita és substancialment més intensa. L'ascens acumulat dels ingressos familiars des de l'últim trimestre del 2015 a Espanya ha estat d'un 1,54%, mentre que la riquesa global va pujar un 6,43%. Pràcticament una bretxa de cinc punts de diferència. Prenent el 2010 com a referència, la diferència és de gairebé vuit punts, ja que l'augment del PIB es manté en un ascens acumulat d'un 6,27%, mentre que l'evolució dels ingressos de les famílies mostra un retrocés d'un 2,52%.

Temes:

OCDE Família PIB