banc públic

L'ICF va finançar l'any passat empreses amb 643,8 milions, un 13% més respecte al 2016

L'entitat pública va obtenir un benefici d'1,15 milions, el millor resultat de la seva història

L’Institut Català de Finances  (ICF) va finançar durant l’any passat 1.195 empreses per un import de 643,8 milions d’euros, el 13% més respecte al 2016, encara que el nombred’operacions  de préstec i/o avals va ser un 12% inferior (1.916 davant 2.169). L’entitat va registrar un benefici d’1,15 milions, el millor resultat de la seva història.

El conseller delegat de l’entitat propietat de la Generalitat, Josep-Ramon Sanromà, ha explicat en roda de premsa que el nombre d’operacions s’ha reduït perquè s’ha reactivat la concessió de crèdits a empreses per part dels bancs privats gràcies a la política expansiva del Banc Central Europeu (BCE).

Ha assenyalat que està canviant el perfil d’empreses que busquen finançament a través de l’ICF, ja que les pimes poden accedir al crèdit a través dels seus bancs tradicionals, mentre que l’entitat pública està augmentant les operacions amb 'start-ups' i projectesd’innovació.

Dels 643,8 milions destinats a finançament el 2017, la major part corresponen a préstecs (455,4 milions); 50,2 milions, a avals, i 138,2 milions es van destinar a avals i garanties a través d’Avalis. De l’activitat creditícia destaquen 244 milions de la línia ICF Crèdit per finançar inversions a pimes en condicions de mercat; 52 milions de la línia per finançar projectes d’indústria 4.0; 10 milions de préstecs cofinançats amb el Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (Feder), i set milions per a projectes d’economia social, cultura i primer sector amb suport de la Generalitat.

Quant a l’activitat en capital risc, l’ICF ha compromès 22,4 milions d’euros a fons de capital risc que inverteixen en empreses catalanes de nova creació o pimes en creixement, un 10% més que l’any anterior. Actualment, l’entitat participa en 31 instruments de capital risc, en els quals hi ha compromesos 157 milions d’euros en total.

Gestió de fons 

Així mateix, l’entitat gestiona dos fons propis –Capital Expansió i Capital MAB–, que el 2017 van invertir en quatre empreses per 3,6 milions, i també disposa d’una línia de coinversió amb inversors privats per a ‘start-ups’ mitjançant préstecs participatius –2,5 milions per a 16 ‘start-ups’ el 2017–.

L’ICF ha tancat l’exercici 2017 amb un resultat net de 15,1 milions d’euros, que es destinaran íntegrament a reserves.

Aquest resultat suposa un increment del 54% respecte a l’any anterior, cosa que Sanromà ha atribuït al fet d’haver alliberat provisions per morositat, ja que ha assegurat que les operacions es continuen atorgant amb marges similars als anys anteriors.

Sanromà ha destacat que l’entitat ha millorat de forma significativa la morositat, i ha passat del 12,2% el 2015 al 9,5% l’any passat.

Temes:

Bancs