Estat del benestar

La manifestació convocada per CCOO i la UGT a Barcelona congrega 2.000 pensionistes

La marxa per reivindicar el sistema de pensions públiques registra menys participació que la del mes passat

La UGT reclama una pensió mínima de 1.000 euros i CCOO qualifica les propostes de Rajoy de "trampa" per desmobilitzar

manicortadellas

Els pensionistes han tornat a sortir al carrer a Catalunya per exigir unes pensions dignes i mantenir viva la flama de la protesta contra les pujades "insuficients" i la consegüent pèrdua de poder adquisitiu que en les últimes setmanes va omplir les places de les principals ciutats d'Espanya. A Barcelona unes 2.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana, han participat en la manifestació convocada pels sindicats amb més representació, CCOO i la UGT, així com la Plataforma Unitària de la Gent Gran. La qüestió de les pensions és una preocupació ciutadana que s'ha colat en el debat públic, com així mostren les dades del CIS publicades aquesta setmana, i repunta al seu nivell més alt en 30 anys.

Les manifestacions d'aquest dissabte han sigut convocades a les quatre capitals catalanes, així com a Manresa, Vic i Vilanova i la Geltrú. Els dos sindicats majoritaris exigeixen unes pensions dignes i la seva revalorització d'acord amb l'evolució de l'índex de preus de consum (IPC), i per això defensen la necessitat de derogar les últimes reformes laborals i la de les pensions per garantir la seva viabilitat i acabar amb l'actual precarietat i recuperar els salaris.

A Barcelona la manifestació ha començat a la plaça Urquinaona i ha acabat davant la seu de Correus al final de la Via Laietana, a la plaça d'Antonio López. Els paraigües, algunes cassolades intermitents i un nodrit volum de banderes republicanes han marcat la marxa en un dia plujós en què es compleixen 87 anys de la proclamació de la segona república espanyola.

Cartells assenyalant l'Executiu de Mariano Rajoy dient "dones als bancs i a les autopistes el que prens als pensionistes" o consignes que vinculen "pensions dignes i treball de qualitat" han sigut els leitmotiv de la manifestació a Barcelona, amb una assistència diluïda per la pluja de 2.000 persones. Menys que les 30.000 persones de la manifestació del 17 de març.

La "trampa"

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha acusat el PP de ser "el perill del sistema públic de pensions" perquè vol privatitzar el que és, segons ell, la vertebració de l'Estat de benestar. En declaracions a la premsa abans de la manifestació en defensa del sistema de pensions a Barcelona, Pacheco ha considerat que la pujada proposada "és una trampa" perquè el que pretén és desmobilitzar les classes populars i des dels pressupostos fer un préstec a la caixa de la Seguretat Social per apujar les pensions mínimes.

1.000 euros mensuals

El secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, ha assegurat que el problema de les pensions no és la demografia sinó la reforma laboral i les polítiques del PP que, segons ell, fan que hi hagi menys ingressos quan hi ha més gent treballant. Ros ha opinat que l'increment dels Pressupostos no serveix de res i "la pensió mínima a Catalunya ha de ser de 1.000 euros mensuals".

Pujades insuficients

Els sindicats consideren que les millores previstes als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2018 de les pensions mínimes, que pujaran entre l'1% i el 3%, i les de viudetat, que veuran augmentades dues punts les bases reguladores, són una "almoina" per als pensionistes i afecten una part molt petita d'aquest col·lectiu.

Un altre dels punts que han reivindicat els manifestants ha sigut eliminar el factor de sostenibilitat, que vincula de manera obligatòria l'evolució de l'esperança de vida a la quantia de les pensions. Cosa que significa que, com més anys viscuts, menys pensió cobrada.

Diversos mesos de protestes

Aquests actes de protesta donen continuïtat als que s'han celebrat durant el febrer i el març, convocats la majoria pel col·lectiu Marea Pensionista, i anticipen les mobilitzacions que preparen totes dues centrals sindicals per a l'1 de maig, Dia Internacional del Treball, en què les pensions seran un dels eixos principals.

Manifestació en diumenge

Aquesta protesta està convocada fora de Catalunya en un centenar de ciutats espanyoles aquest diumenge, com la de Madrid o les organitzades al País Valencià. A Barcelona per diumenge està prevista una manifestació per exigir la llibertat dels presos independentistes, que ha sigut organitzada per la plataforma Espai Democràcia i Convivència, composta per desenes d'entitats polítiques i socials, entre les quals destaquen CCOO i la UGT de Catalunya, l'ANC i Òmnium Cultural.