nomenament

L'Eurocambra facilita el camí de Guindos al BCE

La comissió d'afers econòmics considera el ministre espanyol apte per al càrrec de vicepresident de la institució monetària

zentauroepp41942421 spain s economy minister luis de guindos addresses a news co180219145204 / SUSANA VERA

Els dubtes no han desaparegut del tot. Ni el procediment seguit, ni la falta d'equilibri de gènere en la terna de candidats, ni que el candidat escollit sigui un polític en actiu satisfan alguns grups del Parlament Europeu, però el gruix d'eurodiputats de la comissió d'afers econòmics han optat aquest dimarts per facilitar el camí de Luis de Guindos cap a la vicepresidència del Banc Central Europeu. El dictamen d'opinió, que considera que el ministre espanyol és apte per al càrrec, ha tirat endavant amb 27 vots a favor, 14 en contra i 13 abstencions.

Guindos, titular d'economia en el Govern de Mariano Rajoy des de fa sis anys, va sortir bastant airós de l'examen públic a què el va sotmetre aquest dilluns la comissió parlamentària encarregada d'avaluar les seves competències per a un càrrec que deixarà lliure el portuguès Vitor Constancio el pròxim 31 de maig. Pocs eurodiputats li van posar entrebancs i l'encara ministre va aconseguir superar la prova amb menys problemes dels que es preveien en un principi.

I és que aquesta mateixa comissió ja va examinar a porta tancada fa unes setmanes els dos candidats proposats inicialment per l'Eurogrup i va concloure que el segon candidat en la terna presentada per l'Eurogrup, l'irlandès Philip Lane, va ser més convincent en les seves explicacions. Irlanda va decidir, no obstant, retirar el governador del Banc d'Irlanda de la carrera per un lloc a la cúpula del BCE i aplanar el camí a Guindos, que finalment va ser l'escollit per l'Eurogrup i l'Ecofin. Finalment, sembla que no tindrà entrebancs per superar un tràmit parlamentari que, si no hi ha problemes d'última hora, el convertirà en el lloctinent de Mario Draghi a partir de l'1 de juny a Frankfurt.

Dictamen no vinculant

“No ha respost a moltes preguntes que se li han plantejat. Ha sigut evasiu i òbviament no té idea d'on vol anar o quina ha de ser la política monetària en els pròxims anys”, es lamentava dilluns després de l'audiència pública celebrada a Brussel·les la portaveu econòmica del grup dels Socialistes i Demòcrates, Pervenche Beres. A iniciativa seva la comissió d'afers econòmics ha inclòs un considerant addicional en què expressen la seva preocupació per l'equilibri de gènere, pel procés de selecció i per la independència política, cosa que requereix “que el Consell obri un diàleg amb el Parlament sobre com millorar el procés per als futurs nomenaments”. 

Dit d'una altra manera, Guindos supera la prova però reclamen un canvi de procediment per als futurs recanvis a la cúpula del BCE que estan per venir. "No respecta l'esperit del tractat. Hi va haver una audiència informal en la qual vam avaluar la qualitat dels dos candidats i això no ha tingut cap tipus de ressonància en el debat. Es tracta d'un nomenament molt important al BCE i altres que s'acosten. Considerem que aquest procediment ha de canviar", ha reclamat. El dictamen d'opinió de l'Eurocambra, que es pronunciarà en ple el pròxim 14 de març, el mateix que el que ha d'emetre el BCE, previst per al 8 de març, no són vinculants.