anàlisi sindical

CCOO alerta que els beneficis empresarials pugen tres vegades més que els salaris

El sindicat considera que l'escassa demanda interna impedeix un creixement econòmic més sòlid

billetes

Els salaris pactats en conveni van perdre sis dècimes de poder de compra, i les pensions, 1,8 punts, mentre que els beneficis empresarials augmenten el triple que els salaris i els dividends als accionistes creixen a dos dígits, segons informa el sindicat CCOO.

El sindicat reivindica pujades salarials per sobre de l'IPC, perquè guanyar poder de compra i millorar la productivitat és imprescindible per consolidar el creixement, retallar més ràpidament l'atur i reduir l'elevada desigualtat, ha assegurat avui en un comunicat.

Demanda interna

A CCOO la preocupa la baixa inflació estructural perquè reflecteix el menor impuls de la demanda interna, provocada per una baixa participació dels salaris en el creixement i un baix impuls de la inversió pública, cosa que es tradueix en menys ocupació i una reducció més lenta de l'elevat atur.

Demanda externa

Segons el sindicat, el creixement econòmic es manté en el 3,1% gràcies a l'impuls de la demanda externa, una millora que es filtra poc a la resta de la societat, ja que les exportacions estan molt concentrades en poques empreses, que paguen pocs impostos i a més importen gran part dels seus factors productius, cosa que no genera ocupació a Espanya. 

Pensions

Pel que fa a les pensions, CCOO adverteix que perdran aquest any 1,75 punts de poder adquisitiu, ja que la inflació mitjana rondarà el 2% i la seva pujada només va ser del 0,25% d'acord amb l'Índex de Revalorització de les Pensions (IRP). El sindicat ha denunciat que el Govern va establir aquest índex amb l'objectiu de quadrar els comptes de la Seguretat Social i no per mantenir el poder de compra de les pensions ni en relació amb els preus ni en relació amb els salaris.